De bor paradisiskt, grannarna på Verkstadsvägens bortre del med egna bryggor och utsikt över strömmen. Men sedan i höstas har hundratals kanadagäss mer eller mindre invaderat området mot kraftstationen.
– I morse var det cirka 400 stycken, säger Carl Leander.
Grannarna berättar hur gässen söker sig både upp på gräsytan vid sidan av kraftverket och simmar i strömmen. Peter Hansson visar en film på när gässen startar sin "utflygning" i kvällningen.
– Det är rena Arlanda här ute och när man tror att alla har flugit för den kvällen tittar man bort mot kraftverket och då kommer det fram fler.
På ett sätt tycker de att fåglarna är ganska mäktiga, både när de landar i stora sjok på morgonen eller när de flyger iväg. Men då det rör sig om hundratals gäss blir det en olägenhet istället.
I höstas tog Carl Leander kontakt med Tekniska verken, som äger kraftstationen, med frågan om det gick att göra något. I svaret hänvisade de till kommunen. Från kommunen fick han beskedet att det var gässens "naturliga beteende" att samlas i flockar på hösten för att dra vidare. Därefter hänvisade de till fastighetsägare för området, Tekniska verken.
– Så de hänvisar till varandra. Men även om det var så att gässen samlades i höstas för att dra vidare så kan de inte säga att det är vad som gäller nu, i juli, säger Carl Leander och tillägger att många gäss även var kvar över vintern.
– Man ser också att vattenkvaliteten har försämrats, säger Carl Leander och visar på hur badstegen sin är full med beläggning som han brukar tvätta bort dagligen.
Och det är inte bara de boende som badar i strömmen i närheten av kraftverket.
– Det är många barn och familjer från Ekenäs och Charlottenborg som badar på den andra sidan här, säger han och pekar på området snett mitt.
– Eftersom det inte är en allmän badplats så tas det inga vattenprover heller, säger Peter Hansson.
– Vattnet rinner ju vidare ner i Boren också, säger Kristina Hjertz.
Kommunens arbete med att skrämma bort gäss på andra håll tror de är orsaken till att det blivit en stor koloni hos dem. Nu är deras önskan att det blir någon åtgärd även där.
– Det låter grymt men man skulle behöva skjuta av en del av fåglarna, de blir ju bara fler och fler, säger Suzanne Ross.