Hotet om skolnedläggning: Nu får de berörda tycka till

Framtiden är oviss för Österstad skola. Nu går kommunen vidare med sin skolutredning, där ett förslag är att stänga verksamheten.

Motala kommun utreder framtiden för skolområde Borensberg och Öst. Framtiden för Österstad skola är just nu oviss.

Motala kommun utreder framtiden för skolområde Borensberg och Öst. Framtiden för Österstad skola är just nu oviss.

Foto: Mostphotos/Arkiv

Motala2022-06-22 17:00

Förstudien om skolområde Borensberg och Öst presenterades på kommunstyrelsens möte i tisdags. Ett av tjänstemännens förslag är att Österstad skola antingen läggs ned eller att elevantalet bantas. 

Politikerna beslutade att skicka materialet till bildningsnämnden och teknisk servicenämnd på remiss med svar senast den 30 september.

– Vi ser att rapporten även behöver ta hänsyn till verksamhetsperspektiv. Vi vill veta vad de olika alternativen får för konsekvenser för kompetensförsörjning, ekonomi, mat, städ och liknande, säger kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M).

Efter semestrarna planeras medborgardialoger i de orter som är berörda.

– Vi vill ju fatta beslut i samförstånd med de som faktiskt blir berörda. Därför blir medborgardialoger kopplat till det väldigt viktigt. Det är vi alla överens om, säger Mark Henriksson.

Så om det finns ett starkt motstånd i exempelvis Österstad, backar ni då?

– Jag tänker att det är sådana saker man får väga samman nu. Först får vi lyssna in och ta del av det som sägs om driftskonsekvenser och kompetensförsörjning. Sedan får vi fatta ett beslut utifrån det.

I MVT:s landsbygdsdebatt var S och SD tydliga med att de inte tänker acceptera en nedläggning av Österstad skola. Även C och L var inne på den linjen. På kommunstyrelsens möte drev S igenom att förstudien även skickas på remiss till samtliga partier.

– I det här arbetet bör partierna som ändå har tagit ställning få vara med och säga sitt, säger andre vice ordförande i kommunstyrelsen, Elias Georges (S).

Olyckligt, enligt Mark Henriksson. Han tillhörde gruppen som ville invänta nämndernas remissvar.

– Moderaterna vill beakta helheten och se förutsättningarna när vi har alla korten på bordet, säger han.

Ingången är dock att kommunen behöver arbeta för större enheter:

– Sedan är jag ödmjuk inför att det här är en fråga som behöver arbetas med i fler perspektiv, då även ett landsbygdsperspektiv. Så vart vi kommer att hamna till slut kan jag inte säga i dag. Men jag ser att utvecklingen bör gå mot större enheter utifrån ekonomi och kompetensförsörjning, säger Mark Henriksson.

Men måste allt handla om ekonomi?

– Nej, men det handlar också om likvärdighet och jämställdhet. Om vi har en skola som blir väldigt kostnadsdrivande så sker det på bekostnad av andra skolor. Men återigen, det finns ett landsbygdsperspektiv och det måste också vägas in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!