Bingo, allsång och lotterier är några av de aktiviteter som Intresseföreningen Gamla stan håller i för de äldre i Motala. Många som besöker är från området, men det kommer även personer från andra stadsdelar.
Men nu kämpar föreningen med ekonomin. Det är hyran för lokalen i Gamla stan, där även restaurang 59:an huserar, som skapar hål i plånboken. Åren 2013 till 2015 fick föreningen bidrag till hela hyran från Motala kommun, cirka 125 000 kronor. Men därefter har de bara fått halva beloppet, på grund av att föreningen tidigare haft ganska stora inkomster från sin bingoverksamhet. Åke Lindberg har varit ordförande i snart fyra år, och när han började fanns det fortfarande ganska mycket pengar i kassan.
– Man hade samlat väldigt mycket pengar från huvudsakligen bingoverksamheten. Tidigare var bingointäkterna ganska stora per år, kanske det dubbla mot vad de är i dag. Men pengarna investerades inte i den takt man borde ha gjort för att utöka olika verksamheter. Och då såg kommunen det här och tyckte inte att det fanns fog för att betala hela hyran, säger Åke Lindberg.
Nu är läget kritiskt för föreningen. De har fått uppskov på en hyra, men kommer inget ytterligare bidrag blir det tufft att fortsätta.
– Vill man ha kvar verksamheten så måste man täcka hyran för oss, annars kan vi inte driva någon verksamhet. Nu har det kommit så långt att det inte finns några pengar alls kvar. Vid årsskiftet var det bara några tusenlappar, säger Åke Lindberg.
Han hoppas dock att det ska lösa sig, och han vet att arrangemangen är en viktig del i vardagen för många äldre.
– Det betyder väldigt mycket för de som bor, inte minst i Gamla stan. Det är jättemycket människor, och de är till åren komna de flesta som bor där. Väldigt mycket åttioplussare, och väldigt många änkor. Gubbarna går ofta bort före, och när vi har våra tillställningar är 90 procent äldre damer. De lever upp varje gång som vi har arrangemangen, en gång i månaden minst, säger Åke Lindberg.
I skrivelsen som Åke Lindberg skickat till kommunen, där han ansöker om utökat bidrag, finns även utdrag ur Motala kommuns äldreplan 2018-2028. Där står bland annat att mötesplatser behövs i närmiljön för att äldre ska kunna ta del av ett socialt liv i enkla, kravlösa former. Och att föreningslivet och den ideella sektorn har en stor betydelse för att skapa de sociala nätverken.
I äldreplanen står, som strategi för att uppnå målen, att stöd ska ges till den ideella sektorn och att utveckling av lokala mötesplatser ska ske. "Ideella krafter som svarar för driften av aktivitetscentraler har ett stort värde". Ann Stamfält, vice ordförande i föreningen tycker att det är viktigt att planen följs för att de äldre ska få det bra.
– Om vi kan samarbeta med kommunens äldreomsorg skulle vi kunna nå ut till många fler, äldre som idag sitter isolerade med ofrivillig och påtvingad ensamhet. Vi som förening har svårt att nå dessa personer men bland annat hemtjänsten har helt andra möjligheter, säger Ann Stamfält.
På onsdagseftermiddagen var tre från Socialförvaltningen på plats för att titta på lokalerna.
– Jag berättade för dem om verksamheten och hur läget har uppstått. De ställde många adekvata frågor och var väldigt uppmärksamma och nyfikna på verksamheten, säger Åke Lindberg.
I februari sammanträder socialnämnden nästa gång, och efter det hoppas Åke Lindberg på besked om bidraget.