Handlaren Thomas Samuelsson har jobbat inom livsmedelsbranschen i 30 år och han upplever att antalet stölder successivt ökat de senaste tio åren.
– Varje dag får vi vara på tå och jag som arbetsgivare får alltid springa och checka av dem som jobbar, att de känner sig trygga i sin vardag, säger han.
Enligt Thomas Samuelsson är det en väldigt blandad grupp av människor som stjäl.
– Alltifrån vanliga pappor och mammor som bluffar i självscanningen till ungdomar, men även äldre människor som kanske gör det av förvirring.
De vanligaste stölderna, säger han, är ost, kött, eller juice. Yngre personer stjäl kex, kakor, dricka och godis.
Butiken har även problem med missbrukare och individer som kommer in och rekar innan de slår till. Hur det kan gå till visar han genom att spela upp några sparade övervakningsfilmer. Trots att andra kunder befinner sig i närheten hindrar det inte de misstänkta tjuvarna från att stoppa på sig varor innanför kläderna.
I de flesta fall när en stöld uppmärksammas, med den misstänkte kvar på plats, försöker personal att konfrontera gärningsmannen.
– Vi försöker att vara så snabba som möjligt och ta dem innan de går ut, för brottet sker inte förrän de går igenom kassan. Så det är bättre att vi är på dem direkt. Vi vet också ganska väl att har varorna lämnat butiken då kommer vi aldrig se dem ingen och vi kommer aldrig få pengar för dem, säger Thomas Samuelsson.
Enligt både polisen och medlemsorganisationen Svensk handel är stölder i butik ett komplext problem. Det krävs bevis att någon lämnat butiken med en obetald vara, men det kan också uppstå en förvirring kring när ett brott är fullbordat.
Butikspersonal på Hemköp Luxor utsätts även för hot ibland.
– Det är hot om att de ska slå till oss. Jag har själv haft en brottningsmatch med en kille vid kassan och en vid entrén. En kollega har råkat ut för knivhot. Tjejerna får ta emot en massa glåpord, säger Thomas Samuelsson.
Har du blivit rädd någon gång?
– Nej inte direkt, men det är klart att när en person står och skriker åt mig ute vid kajen att han ska "banka skiten ur mig", då är det klart att man funderar lite på om man ska gå in och låsa.
Enligt Samuelsson är det oftast han själv eller någon av de andra ansvariga som står för konfrontationen.
– Men vi skulle aldrig gå på någon om vi inte känner oss säkra. Man får göra en bedömning vid varje situation.
Han poängterar också att ingen personal behöver utsätta sig för att ta en diskussion med någon om de känner sig oroliga.
Butiken har, på grund av de ökade händelserna under senare år, vidtagit flera åtgärder både för egen säkerhet och verksamhetens.
– Man kan inte komma ut ifrån oss utan att betala, du måste bli utsläppt.
Det blir man genom att scanna sitt kvitto vid utgången.
Thomas Samuelsson berättar att han lagt flera hundra tusen kronor på kameraövervakning.
Tvekade du någon gång att göra det?
– Nej jag kände att jag var tvungen.
Satsningen hoppas han ska hjälpa till att stoppa vardagsstölderna, men även större ligor från att begå brott i Motalabutiken. Erfarenheten är att de ofta kommer och rekar i förväg, för att se om det finns kameror, säger han.
Förutom att övervakningen kan komma att bli bevismaterial när misstänkta brott polisanmäls, anser Samuelsson att det även handlar om en säkerhetsfråga för hela företaget, om något skulle hända. Att det finns på film.
En relativ ny åtgärd, som han tvingats vidta, är att låsa köttkylen delar av dygnet eftersom dyra sorter är väldigt stöldbegärliga.
Hur kändes det att behöva ta ett sådant beslut, gentemot ärliga kunder?
– Väldigt bakvänt. Det känns helt emot all säljargumentation som finns. Men det var valet mellan att få det stulet eller att vi kan öppna upp när det behövs. Det är som att välja mellan pest eller kolera, säger handlaren aningen uppgivet.
Julia Gardelin har arbetat på Hemköp Luxor i två år. Hon säger att hon upplevt flera obehagliga händelser under sin tid som anställd.
– Jag har haft situationer där jag blivit skraj och det har känts jobbigt. Det var en händelse när en kund ville ta ut pengar och så blev det fel och han blev jättearg och kastade choklad och saker på mig. Till slut gjorde jag bara som han sa, sedan ringde jag till cheferna och berättade, säger hon.
Julia Gardelin utsätts inte sällan också för glåpord när hon ber om att få kontrollera legitimation hos ungdomar. Trots att hon bara sköter sitt arbete.
– Det blir rätt jobbigt och tufft. Det är väldigt fula ord och inte alls trevligt, säger hon.