Engagemanget har hon med sig hemifrån och som 13-14-åring gick hon med i Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU. Hennes extramamma arbetar för fackförbundet Kommunal i Motala. Hon berättar att det har pratats politik vid matbordet när hon vuxit upp.
De politiska frågor som Isabella brinner för är jämställdhet, feminism, antirasism och HBTQI-frågorna. Att då ta steget och gå med i RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, var därmed inte långt.
– Jag började engagera mig i Qutie för två-tre år sedan. Ungefär samtidigt som jag gick med blev vi RFSL. Jag har alltid varit en politiknörd och jag tycker att alla ska få leva som de vill. Jag är själv bisexuell och har alltid tyckt att det är självklart att alla ska ha samma rättigheter, säger hon.
Isabella Larsson Roth tog omgående en plats i styrelsen när hon gick med i det som sedermera blev RFSL Motala. Innan hon blev ordförande var hon vice ordförande och nu ska hon fylla tidigare ordföranden Robin Nordhs skor. Nu när han ska flytta till Göteborg för kärlekens skull.
– Det är lite läskigt att ta över efter Robin. Det är stora skor att fylla. Han har verkligen lyft organisationen och han är anledningen till att vi är ganska stora här i stan.
Studenten närmar sig med stormsteg för Isabella som studerar på Teknikprogrammet. Till hösten har hon sökt programmet Kognitionsvetenskap vid Linköpings universitet. Men någon flytt till Linköping kommer det inte bli utan hon tänker pendla. För att klara av uppdraget som ordförande och studier vill hon att RFSL:s styrelse ska ta ett större gemensamt ansvar.
– Jag vill fokusera på att styrelsen tillsammans gör saker. Vi är en styrelse och det är inte bara jag som bestämmer. Det kommer bli fokus på att vi tar alla beslut gemensamt. Det är viktigt att alla känner sig inkluderade, säger hon.
Robin Nordh var ansiktet utåt för organisationen och 2018 blev han årets Motalaprofil. Själv vill inte Isabella bli en lika offentlig person som hennes föregångaren även om hon förstår att med ordföranderollen blir man ansiktet utåt.
– Jag hoppas inte att det blir lika mycket fokus. Utan jag hoppas att man får se hela styrelsen mer istället, vi kommer fokusera på organisationen, säger hon.