Holknekts föreläsning "Kan jag, kan du, kan vem som helst" hölls i Platensgymnasiets aula och senare samma dag framträdde Holknekt med samma föreläsning i Hörsalen på Carlsunds utbildningscenter.
Holknekt talade helt utan manus och berättade om både höjdpunkter och lågvattenmärken i sitt liv.
– Även om jag själv uppfattar mig som ganska så obra på det mesta så har jag valt att göra saker i alla fall, sade Per Holknekt i början av föreläsningen och konstaterade sedan att det visat sig att han är väldigt bra på sånt han "inte kan".
Holknekt framhöll sina föräldrars stöd och särskilt återkom han till sin bortgångna mamma som han beskrev som "väldigt, väldigt förståndig" och som pratade med honom om sådant som känslor, kärlek och äkthet.
Han berättar om när mamman sa att "du behöver ju inte faktiskt ens vara bra för att vara bra och du behöver inte ens vara fantastisk för att vara fantastisk".
– Det här ger mig mod i min skeva självbild, att även jag kan ha någonting att tillföra.
Per Holknekt är ju bland annat modedesigner och detta trots att han enligt egen utsago inte kan rita.
– Men jag ritar ändå! Jag har valt att rita på mina villkor.
Ett smärtsamt barndomsminne om en elak kommentar föranleder Holknekt att uppmana publiken att tänka på vad de säger till varandra. Ett budskap i hans föreläsning är också att slåss för det man redan har och inte bara sträva efter att vinna mera.
Per Holknekt hinner med att berätta mycket under sin föreläsning. Han lockar till många skratt men väjer inte heller för att beröra riktigt mörka stunder i sitt liv. Han skildrar hur han var ansiktet utåt i det skateboardföretag han varit med om att skapa, började sätta sig själv före alla andra, och sedan fick sparken från företaget av sin egen bror. Han hade skapat företaget tillsammans med brodern och två andra men nu kände de andra att Per hade försvunnit ifrån dem.
Avskedet ledde till ett alkoholmissbruk, vilket i sin tur ledde till att han förlorade sin fästmö, kontakten med sitt barn, och dessutom blev hemlös.
Holknekt skildrar hur han till slut lyckades komma tillbaka, bland annat tack vare en stöttande person på socialtjänsten. När han uttrycker sitt gillande för socialtjänsten möts han av ett spontant "tack" från publiken. Så småningom blev han en av grundarna till modeföretaget Odd Molly och han har mottagit många olika utmärkelser.