Hög tid för östgötska jordgubbar

Vädret är hittills gynnsamt för bärodlarna. I Väversunda har paret Inger Bjugård och Tor Nyberg drivit verksamhet i 24 år.

Bärodlare Olivia Pettersson på Skedevi gård tar emot besökare i den 30-gradiga värmen.

Bärodlare Olivia Pettersson på Skedevi gård tar emot besökare i den 30-gradiga värmen.

Foto: Rita Furbring

Motala2020-06-28 15:44

Miljön runt Väversunda är bildskön. Odlingarna ligger inbäddade mellan Tåkern och Omberg. Gården har 30 säsongsanställda och så här års erbjuds även självplock.

– För oss är det en bra säsong, vi har ett sådant klimatläge och jordgubbarna mognar tidigt, säger Tor.

Men värmen, om den håller i sig, kan bli ett bekymmer.

– Då måste man ligga tätt på och plocka.

Bären är ganska dyra i butikerna i år?

– Man har inte fått betalt för produktionen förr och lönerna stiger, förklarar Inger.

Tor berättar också att 85-90 procent av alla jordgubbar odlas i Skåne. När blommorna frös tidigt i år blev det ont om bär till midsommar, det gjorde att marknadspriserna steg.

Sara Gustavsson, släkting och säsongsanställd, säger att paret hittills lärt henne en hel del om att driva företag.

– Det krävs otroligt mycket arbete och engagemang och ett genuint intresse, säger hon.

På Skedevi gård är självplockningen i full gång. Nu plockas det främst ifrån fälten, men sedan något år har företaget även investerat i tunnlar. Bärodlare Olivia Pettersson hoppas att de ska kunna förlänga säsongen. 

– Tunnlar är ett nytt sätt att odla, man slipper sjukdomar och regn, säger hon.

Mariana och Peter Andersson har kommit från Mantorp med hunden Mimmi. De plockar gärna jordgubbar ett par gånger per säsong. Någon oro för smitta mellan besökarna har de inte och anläggningen uppmanar också alla att hålla avstånd. Ändå har Mariana kommit på ett eget knep.

– Jag äter med vänster hand och plockar med höger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!