Motalas kommundirektör Peter Ingesson presenterade för en tid sedan det förslag på organisationsförändring som kommunstyrelsen nu beslutat ska göras. Kort sagt handlar det om att slå samman samhällsbyggnadsförvaltningen och tekniska serviceförvaltningen till en förvaltning.
En bidragande orsak till förändringen, som kommunstyrelsen gett kommundirektören i uppdrag att genomföra till årsskiftet, är de mätningar som visar att Motalaborna inte är nöjd med den service kommunen ger.
– Därför gör vi en organisationsförändring nu. För att någonstans möta upp ännu mer. Och vi har ju sett att det har funnits brister i hur vi är organiserade. Därför vill man skapa en bättre organisation för att ge en ännu bättre service till våra medborgare, säger kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M).
Någon enig kommunstyrelse var det dock inte som klubbade igenom organisationsförändringen. Socialdemokraterna yrkade på att ärendet skulle återremitteras och reserverades sig även mot beslutet. Något som också Miljöpartiet gjorde.
– Syftet kan ju måhända vara gott, det vet vi ingenting om i dagsläget, med samverkan, samordning, ekonomi och så vidare för skattebetalarnas bästa. Det som haltar väsentligt är beslutsunderlaget, säger Elias Georges (S).
Han nämner bland annat att beslutsunderlaget saknade en risk- och konsekvensanalys. Något som Mark Henriksson snabbt replikerar levererades under mötet. Efter ytterligare några hetsiga meningsutbyten de båda emellan inflikar Lena Westerlund (S):
– Det vi inte fick var protokollet från kontakterna med de fackliga representanterna. Där vet vi att det har framförts kritik mot olika delar i förslaget.
Att kritiken mot beslutsunderlagen inte kom förrän beslutet skulle tas var något som irriterade Mark Henriksson.
– Jag tycker att oppositionen i sin beredning av ärendet har varit på tok för dåliga. De har inte yttrat ett ord om att man saknar riskbedömning eller fackligt samverkansprotokoll. Det hade ju varit världens enklaste sak att säga och då hade vi givetvis tagit med dem, säger Henriksson vartefter ordväxlingen fortsätter innan Lena Westerlund avslutar:
– Vi var inte överens, punkt!
De fyra verksamhetsområden som berörs av förändringen är Samhälle, Måltid, Vatten och Avfall samt Drift varav de tre förstnämnda nu alltså är beslutade. Frågan om hur driften ska bedrivas ska utredas ytterligare och den delen väntas beslut om till hösten.