Cirkulär ekonomi handlar i stora drag om att komma från slit-och-slängsamhället. Det kan vara att ta till vara på överskottsvärme och restprodukter – ett företags avfall kan bli ett annat företags råvara, för att ge några exempel.
Inbjudan till projektet "Cirkulär kraftsamling i Östergötland" kommer från Region Östergötland tillsammans med Cleantech Östergötland, Vreta Kluster och Innovative Materials Arena.
– Nu går vi in i en större samverkan och jobbar för att hitta modeller som bygger på cirkulär ekonomi när det gäller gröna näringar, symbios mellan företag och sådana saker, säger Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Projektet sträcker sig över tre år och kommer att kosta kommunen 30 000 kronor per år, samt arbetstid motsvarande 25 000 kronor årligen.
– Konkret ger det stöd till både kommunen och företagen. Det handlar om kompetenshöjning, samverkan och hitta modeller tillsammans. Vi får tillgång till en hel resursbank, konsulter och projektörer som har stora kunskaper.
Han menar att cirkulär ekonomi också kan vara ett konkurrensmedel som kan få aktörer till Motala.
Elias Georges (S), oppositionsråd tycker att det är väl investerade pengar:
– Det här harmonierar också med den förra regeringens arbete med grön omställningen. Nya gröna jobb skapas på det sättet utifrån produktutveckling, men också att man hittar kluster av företag som, det ena företagets restprodukt blir det andras råvara.