Henriksson (M): Det kommer att behövas förändringar

Kärvare ekonomi och svårare att hitta personal gör att ansvariga politiker ser behov av att se över landsbygdsskolor. Och det kan leda till tuffa beslut.

Mark Henriksson (M), bildningsnämndens ordförande, kommenterar förstudien om skolorna i östra kommundelen.

Mark Henriksson (M), bildningsnämndens ordförande, kommenterar förstudien om skolorna i östra kommundelen.

Foto: Victor Berlin, Sofia Axelsson

motala2021-06-20 18:00

Bildningsnämnden har utmaningar framöver vad gäller möjligheten att få tag i behörig personal. Problematiken syns redan i dag, men spås bli ännu tydligare framöver och särskilt på landsbygden. Det kopplat till en kärvare ekonomisk situation för kommunerna och att kommunens skollokaler behöver rustas gör att nämndens ordförande Mark Henriksson (M) ser ett behov av en översyn av skolorna i Borensberg, Fornåsa, Klockrike och Österstad.

– Vi har sett problematiken med kompetensförsörjningen i Godegård och Fornåsa redan. Vi behöver gå mot större enheter och det gäller även landsbygden, säger han.

Mark Henriksson är dock tydlig med att vad som händer framöver är en fråga för förstudien. Den ska peka på alternativ och lösningar. Kommunalråd Annelie Almérus (M) lyfter samma sak.

– Det är viktigt att man tittar på hela området, men vilka lösningar som finns får förstudien visa, säger hon.

Finns det anledning för boende i Österstad att oroa sig för skolans framtid?

– Vad som händer framöver får förstudien visa. Den får peka på möjliga inriktningar. Men jag måste samtidigt vara tydlig med att inom x antal år kommer det att behövas förändringar, säger han.

– Jag tycker att det är olyckligt om man hamnar i en oro. Vad det här ger är förr tidigt att säga. Vi vill stärka landsbygden genom att titta på noder. Avsikten är inte att det ska bli sämre utan bättre. Det handlar också om att agera långsiktigt, tillägger Annelie Almérus.

Ni öppnade Godegårds skola, nu lyfts utredningalternativ att lägga ner en annan. Hur tänker ni där?

– Vi var tydliga med att skolan kunde öppna om det fanns lärare och elevunderlag. Då fick man ihop det. Men vi ser att kompetensförsörjningen kommer att bli ett problem där framöver och generellt på landsbygden. Vi ser att de kan bli svårt att få ihop det även på skolor inne i stan, säger Mark Henriksson och fortsätter:

– Men Godegård var speciellt utifrån att man såg att skolan där var av synnerligt stor vikt för den norra kommundelen.

Ni sa inför valet att ni ville värna landsbygden. Blir detta motsägelsefullt?

– Nej, jag tycker inte det. Vi vill se en likvärdig skola, hantera kompetensförsörjningen och klara de ekonomiska utmaningarna. Då är det kanske så att det bästa är att stänga på en plats och satsa mer på en annan för att säkerställa en likvärdig skola. Men vi får invänta förstudien, säger han.

Karta: Fornåsa skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!