Hon har precis börjat studera på programmet för fri konst på Konstfack i Stockholm.
Bakom sig har hon studier på Gerlesborgsskolan i samma stad. Hennes projekt i Motala började på just den skolan. De studerande skulle försöka att teoretiskt göra ett offentligt verk.
– Då funderade jag lite på vad jag ville göra. Jag har tänkt på de senaste två åren att skapa flera verk som lyfter upp arbetarna som byggde kanalen. Jag kunde inte resa hit då utan då gjorde jag som ett första utkast och spelade in ljud från vatten i Stockholm.
Detta var i februari i år. Hon påpekar att vattnet cirkulerar hela tiden och att vattnet i Stockholm kanske har passerat den här kanalen en gång i tiden. Det fick henne att börja tänka kring att vattnen på något sätt pratar med varandra.
– Jag började också tänka att jag pratar med vattnet. Det blev väldigt tydligt när jag kom hit i somras.
Cariz Malekian Nordlöf bodde då 10 dagar på Kulturverkstan K-ringen. Hon gick fram och tillbaka längs kanalen och spelade in ljud.
– Ljudlandskapet från Motala centrum till slussarna.
Det handlar om miljöljud men även om ljud från människor som passerade förbi.
Verket får sin premiär under Motala Kulturnatt den 29 oktober. Konstnären hoppas att folk då vill testa att prata med kanalen precis som hon har gjort.
10 dagar och 17 somrar heter verket. Det består dels av ett ljudverk där man får höra inspelade ljud när man går över Treöresbron i Verkstadsområdet och dels av ett performance som utförs åtminstone två gånger under Kulturnatten och äger rum på bron. I sitt performance delar hon med sig av det hon har pratat om med kanalen.
Cariz Malekian Nordlöfs mormor och morfar var från Motala och hennes mamma tillbringade den största delen av sin barndom här. Konstnären själv tycker att Motala är en väldigt fin plats och en riktig sommarstad. Tidigare har hon dock mest upplevt den på hösten och vintern. På sommaren var hon ofta i Iran, som hennes pappa kommer ifrån.
Malekian Nordlöf har varit i kontakt med en kvinna vars anhörig på 1930-talet följde med till Iran och installerade en bro som Motala Verkstad hade tillverkat och skickat dit. Delar av kvinnans berättelse finns med i verket.
– Kanalen samlar ihop vatten, men också berättelser. Det tycker jag är väldigt fint, säger Cariz Malekian Nordlöf.