Hemtjänstbehovet i Motala sköt i höjden – 13,5 miljoner minus

Hemtjänstbehovet sköt iväg under sommaren och nu backar socialnämnden rejält. Prognosen pekar mot ett minusresultat på 13,5 miljoner under 2024.

Socialnämnden går mot ett rejält underskott. Den senaste prognosen som presenterades i delårsrapporten pekar mot ett underskott om 13,5 miljoner kronor.

Socialnämnden går mot ett rejält underskott. Den senaste prognosen som presenterades i delårsrapporten pekar mot ett underskott om 13,5 miljoner kronor.

Foto: Andreas Ekström/ Agnes Ganestål

Motala2024-10-08 09:32

– Historiskt brukar behovet av hemtjänst sjunka under sommaren och nu vart det helt tvärtom. Men jag vet inte varför det brukar sjunka, man kanske åker iväg med sina äldre släktingar under sommaren, säger Sara Ankarberg (L), förste vice ordförande i socialnämnden.

Det är en rejäl ökning av hemtjänst som har skett under året. I delårsrapporten står det att det totalt rör det sig om 9 000 fler timmar fram till augusti jämfört med det som uppskattades under budgetarbetet.

undefined
Charlotte Widegren (M), ordförande för socialnämnden, säger att till nästa kommer nämndens budget att utökas då de ser att det finns behov för det eftersom Motalas befolkning blir allt äldre.

Av det prognoserade budgetunderskottet ligger ungefär 6,4 miljoner kronor på hemtjänsten, övriga miljoner ligger på bland annat ökning av placeringar av barn och unga. Politikerna menar dock att det inte är helt förvånande att behovet har ökat då Motalas befolkning blir äldre. Både socialnämndens ordförande Charlotte Widegren (M) och hennes majoritetskollega Sara Ankarberg beskriver det som en puckel som kommit inom hemtjänsten.

– Vi visste någonstans att det här skulle komma med ökningar och ibland kan jag tycka att det är lite sorgligt. Många kommuner pratar om demografiutmaningar som något negativt. Men egentligen är det positivt. Det är kul att våra äldre lever längre. Det handlar om att vi måste skapa den bästa verksamheten för våra äldre, säger Charlotte Widegren. 

– Sedan så är det att vi vill ha valfriheten att man ska kunna ha hemtjänst om man vill bo hemma, säger Sara Ankarberg.

Trots att ni väntat på den här ökningen blev ni ändå tagna på sängen?

– Den kom tidigare än vad vi hade väntat oss. Vi kommer nog få ta en justering i finansbudgeten i november, vi budgeterar med en snäv budget så man ser till att man har en effektiv verksamhet. Någonstans har man vetat att den här puckeln skulle komma och nu kom den. Då måste vi lyfta blicken över hela kommunen och ta ansvar för det, säger socialnämndens ordförande. 

undefined
Sara Ankarberg (L), förste vice ordförande i socialnämnden, säger att en av anledningarna till underskottet är att behovet av hemtjänst sköt iväg rejält under sommaren.

Under hösten ska nämnden att försöka hämta in sju miljoner kronor genom olika åtgärder. 

– Vi kommer att göra förvaltningsövergripande åtgärder och framförallt är det restriktivitet, upphandlingar för system får vänta helt enkelt. Sedan är det anställningsstopp, säger Charlotte Widegren (M), socialnämndens ordförande.

Kommer det även bli mer restriktivt att ta in vikarier?

– Vi har gjort som så att med den resan kring elva timmar och heltid som norm har vi utökat vår grundbemanning så det ska inte behövas att ta in några extravikarier, säger hon.

För att möta de demografiska utmaning som finns kommer socialnämnden att utöka budgeten till nästa år. 

– Vi vet att allt fler blir äldre och att vi har färre barn. Det innebär att vår budget måste bli större, säger Charlotte Widegren.

Under socialnämndens sammanträde tidigare i september blev det en lång diskussion mellan majoriteten och oppositionen kring delårsrapporten. Majoriteten i socialnämnden vill ha ett undantag från en åtgärdsplan så att man inte behöver försöka spara in drygt 13 miljoner kronor. 

– Det här kostar mer pengar initialt men tanken är att det framöver ska bli effektivare och bättre. För vi vill inte spara in dessa pengar nu under hösten, det skulle innebära att vi behöver säga upp väldigt många årsarbetare, säger Charlotte Widegren. 

undefined
Renée Georgio (S), 2:e vice ordförande i socialnämnden

Socialdemokraternas Renée Georgio håller inte alls med. Hon menar att göra undantag från en åtgärdsplan är något som bör användas väldigt restriktivt. Hon tycker att förvaltningen borde ta fram en åtgärdsplan för att nå en budget i balans till årsskiftet samt en konsekvensanalys.

– Det står i kommunens riktlinjer att undantag ska användas restriktivt, säger hon.

Majoriteten menar att det skulle kunna leda till att man behöver säga upp personal, hur ser du på det?

– Jag tänker att det är det vi inte vet. Förvaltningen har inte tagit fram något förslag, det här skulle hända om vi sparade in de här miljonerna och det är det jag saknar.  Jag tycker att vi skulle få ett alternativ presenteras för oss. Antingen göra ett undantag eller så behöver vi skära ner på vissa tjänster exempelvis. Då får vi politiker ta ett ställningstagande kring vad vi tycker. Men det underlaget saknas, säger hon. 

Hur ser du på det här underskottet?

– Det är ett frågetecken att i juni presenterades ett nollresultat och att några månader senare blir en prognos på 13,5 miljoner minus. Men visst man har förståelse för att det är svårt att prognostisera en socialnämnd. Men utifrån det får man också ta ett ansvar och se vad vi kan göra åt det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!