Lämnade sushi och brev i Piteå för pizza i Motala

Hassan Ebrahimi var brevbäraren som drev sushi-restaurang i Piteå tills familjen ville ha mer ljus. Då hamnade de i Vadstena och istället för att dela ut brev öppnar Hassan nu pizzeria i Motala.

Hassan Ebrahimi var brevbäraren som drev sushi-restaurang i Piteå. Nu har han bosatt sig med familjen i Vadstena och tagit över Pizzerie Svea i Motala. Dottern Helena tänker sig en framtid som restaruangchef så hon kommer säkerligen hjälpa pappa med menyerna.

Hassan Ebrahimi var brevbäraren som drev sushi-restaurang i Piteå. Nu har han bosatt sig med familjen i Vadstena och tagit över Pizzerie Svea i Motala. Dottern Helena tänker sig en framtid som restaruangchef så hon kommer säkerligen hjälpa pappa med menyerna.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2024-02-26 14:01

I samma ögonblick som Hassan Ebrahimi välkomnar mig in slås jag av hans dialekt. Det är inte att han drygt åtta år efter att lämnade Iran har en lätt brytning på sitt modersmål jag tänker på. Utan på hans tydliga Piteå-dialekt.

– Alla säger det. Vi bodde i Piteå i sju år och jag älskar Piteå. Jag jobbade som brevbärare hos Postnord. Världens bästa kollegor och vänner och världens bästa chef. Det var jobbigt att lämna dem. Men jag har familj, tre barn och en fru. Så alla måste få vara med och bestämma, säger Hassan.

undefined
Förutom pizza så kommer Hassan Ebrahimi plock in sushi på menyn. Längre fram planerar han även att prova att erbjuda gästerna olika iranska och afganska rätter. Rätter som dottern Helena får föreslå.

Somrarna i Piteå med ljusa nätter och havsbadet precis intill knuten älskade familjen med. Lika förtjusta i den långa, mörka och kalla vintern var de däremot inte. Så de bestämde sig för att flytta söderut. Valet föll på Vadstena och när de bestämde sig hade Hassan en förhoppning om att kunna fortsätta som brevbärare.

– Jag var fast anställd på Postnord i Piteå och min chef försökte hjälpa mig att flytta min anställning till Motala. Han försökte väldigt mycket men det gick inte. Sen ringde jag tusen gånger men till sist tänkte jag att nu räcker det. Nu måste jag jobba för mig själv, säger Hassan och slår ut med armarna där han sitter i Pizzeria Svea i Motala.

Efter att ha varit på jakt efter en ledig restaurang att ta över så blev det till slut Pizzeria Svea valet föll på.

– Jag drev en sushi-resaurang i Piteå och eftersom jag inte bodde där längre sålde jag den och tänkte att jag skulle hitta en annan. Först letade jag efter en i Vadstena för att det skulle vara nära hem. Jag hittade en men vi kom inte överens. Men här kom vi överens så nu öppnar vi första mars.

undefined
Hassan Ebrahimi har själv ingen erfarenhet som pizzabagare. Så han har anställt en pizzabagare som kommer ansvara för den delen. Även hans fru kommer jobba i restaurangen.

Gå ifrån sushi till pizza kan te sig som en utmaning. Men efter att ha hört Hassan berätta om sitt liv kan man konstatera att utmaningar inte är något som avskräcker honom. Däremot är hans yrkesval möjligen något överraskande när man hört vad han ägnade sig åt innan han kom till Sverige 2015.

– Jag jobbade i nästan tio år på ett jordbruk och tog hand om kossor. Eftersom jag jobbade på en gård utbildade jag mig till veterinär och elektriker. Sen slutade jag på gården och började som elektriker.

Du är inte direkt rädd för att prova något nytt?

– Jag är inte en sån person. Man ska ta risker i livet och jag är inte rädd av mig. Visst, jag har mycket stress. Men till sist fixar det sig. Man måste bara kämpa, kämpa och kämpa. Man måste sätta ett mål för framtiden. Vad ska man göra? Det finns en massa olika vägar. Om en är stängd finns det kanske en annan som är öppen. Prova att ta den. Det är livet och det finns alltid en väg som är öppen.

Vägen som familjen valde har nu lett till Pizzeria Svea och Hassan ser fram emot öppningsdagen.

– Jag hoppas att allt går bra. Jag har haft restaurang tidigare så jag vet hur man har kontakt med kunderna. Så jag kan nästan allt och jag är ganska snäll, säger Hassan och spricker upp i ett leende innan han fortsätter:

– Eftersom jag hade en sushi-restaurang blir det lite sushi på menyn här också så småningom. Men inte nu i början. Sen har de inte haft utkörning tidigare så det ska vi börja med från första april. Sen hoppas jag att vi kan få alkoholtillstånd innan sommaren.

Har du något mål för restaurangen?

– Jag gillar att göra allt bäst. Man vet aldrig, men mitt mål är att någon gång vara bästa restaurangägaren i hela Sverige. Men vi startar nu, säger Hassan och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!