Det som vi idag känner som mobiltelefonen är enligt Nationalencyklopedin:
"mobiltelefon, mobil, liten handhållen telefon för kommunikation över ett mikrovågsburet (trådlöst) kommunikationsnät". Den har gått från att varit installerad i fordon och var innan 1980-talet något som främst användes av ambulans, polis och brandkår. Själva mobiltekniken uppstod under andra världskriget och 1956 togs det första nätet i bruk i Sverige. Vid den tiden vägde en mobil runt 40 kilo och det krävdes en hel baklucka på en bil för att härbärgera den.
Från biltelefon, yuppienalle och fram till dagens mobiler som är multifunktionella fickdatorer. Nya telefoner lanseras kontinuerligt och lägger således gårdagens modeller på historiens dammiga kammare. En kammare som nu Motormuseet i Motala vill damma av genom att skapa en vägg av mobilnostalgi.
Museichef Johan Rahm förklarar att man från museets sida haft tankar på detta under flera år. I dag har många haft en uppsjö av mobiltelefoner i sin ägo fram till dags dato.
– Vi är säkra på att det här blir en hit för att du kommer att känna igen din egen mobil och det var så vi ville göra det här. Själv tycker jag det är häftigt med att se vilken mobil man hade från början. Idén kom upp för tre, fyra år sedan. Sedan har vi haft flera alternativ på hur vi skulle utföra den.
Man har nu satt upp mobilerna på en vägg på ett överskådligt sätt så besökare kan se sin gamla mobil och igenkänningsfaktorn kommer säkert att bli hög. I samlingen finns nu över 1000 exemplar.
– Det här är en rolig grej. Trots att vi heter "motormuseum" så är vi ju ett teknikmuseum för vi har ju alla möjliga teknikgrejer inte bara bilar. Även om vi har massor av bilar, motorcyklar och mopeder har vi mycket annat att titta på också.
Johan Rahm berättar vidare att man har mobiltelefoner ända ifrån starten av bärbara telefoner. Vilket inte var speciellt mobila enheter, väl bärbara men inget att stoppa i fickan precis.
Har du någon personlig favorit bland mobilerna?
– Ja, det är min Technophone som jag hade. Minns inte exakt men det var någon gång på nittiotalet. Jag köpte den begagnad för 8 000 kronor. Stor som en tegelsten men de var riktigt bra på den tiden. Sedan dess har jag väl haft ett tiotal telefoner. Bland annat en Nokia som man kunde köpa olika roliga skal till. Nu är det iPhone som gäller. Det är en gubbmaskin för den är lätt att förstå.