Talar om byggsatsning - har inte kontaktat markägaren

Politikerna talar sig varma om bostadssatsningar i Godegård. Men något specifikt arbete med markområdet finns inte - och markägaren var inte ens tillfrågad.

Trots att politikerna i många år pratat om Hökasjön som ett prioriterat utvecklingsområde har ingen kontakt tagits med den faktiska markägaren.

Trots att politikerna i många år pratat om Hökasjön som ett prioriterat utvecklingsområde har ingen kontakt tagits med den faktiska markägaren.

Foto: Mostphotos, MVT arkiv

Motala2020-10-03 08:05

I en genomgång från 2015 listar tjänstemännen olika områden som skulle gå att exploatera för bostäder enligt LIS-bestämmelser; landsbygdsutveckling i strandnära lägen. Kommunen kan då peka ut områden där man ser särskilda skäl att frångå exempelvis strandskyddet.

Ett av områdena som pekades ut vad Hökasjön i Godegård. I många år har politiker från båda sidor tagit upp områden när frågan om bostäder på landsbygden kommit på tal. Men mer än tal har det inte varit. Materialet från 2015 var bara ett kunskapsunderlag. I översiktsplanen som snart ska ut på samråd och som väntas klubbas nästa år ska man officiellt peka ut LIS-områden.

– De ska godkännas av länsstyrelsen också. Och att de tas med i översiktsplanen innebär inte att vi går vidare med någon utredning om dem, säger Lena Pettersson-Forsberg som jobbar med frågan på kommunen.

Hon konstaterar vidare att ett LIS-godkännande underlättar om man vill gå vidare med en exploatering eftersom det ökar chanserna att få strandskyddsdispens, men det är ingen garanti. Och om det ska bli någon med LIS-området så är det en fråga för markägaren.

Varför har ni nämnt Hökasjön som ett exempel på hur ni satsar på boende på landsbygden när det inte funnits något konkret gällande det projektet?

– Vi har varit intresserade av LIS-projekten och det var vårt styre som tog fram en förteckning på tänkbara områden. Men sedan måste det in i översiktsplanen och den verkar Alliansen inte ha tagit tag i förrän nu, säger fd kommunalråd Camilla Egberth (S).

I Alliansens budget för 2021-2023 står att man under 2022-2023 ska färdigställa detaljplanearbetet för LIS-område vid Hökasjön. 

– Vi har legat på i flera år och tyckt att någonting borde hända där, men förra majoriteten har inte verkat så intresserad. Nu hoppas jag att vi kommer till skott. Tjänstemännen vet att det här är politiskt prioriterat, säger Kjell Fransson (L) som varit aktiv i Alliansens budgetarbete.

Men beslutsrätt över området har inte kommunen. Det ägs av Svenska kyrkan som en så kallad prästlönetillgång. Dess syfte är enligt lag att bidra till de ekonomiska förutsättningarna för Svenska kyrkans förkunnelse. Enligt bestämmelserna ska kapitalet som helhet hållas intakt, inte förbrukas eller fördelas. Men det innebär inte att kyrkan inte kan sälja enskilda markinnehav.

– Det görs alltid en bedömning. I det här fallet har vårt utskott inte alls hanterat frågan, säger skogsvaktare Tomas Johansson vid Linköpings stift.

Hur kan ni i budgeten utlova planläggning av ett område som ni inte äger?

– Vi hoppas att Svenska kyrkan vill sälja marken till oss. I samband med diskussionerna om Godegårds skola hade vi besök av Borensbergs pastorat och de är positiva till idéen, säger Kjell Fransson.

Trots att politikerna i många år pratat om Hökasjön som ett prioriterat utvecklingsområde har ingen kontakt tagits med den faktiska markägaren, Linköpings stift. Den kontakten ska enligt tjänstemännen tas när kommunens översiktsplan nu skickas ut på remiss.

Ni har ju inte ens pratat med markägaren, hur tänkte ni där?

– Vi utgick från att det var Borensbergs pastorat som avgjorde den frågan. Nu får vi hoppas att de kan påverka stiftet och att tjänstemännen nu tar kontakt med markägaren, säger Kjell Fransson.

Han återkommer senare och förtydligar att de även kan tänka sig andra markområden vid Hökasjön än just kyrkans.

LIS-områden

LIS, landsbygdsutveckling i sjönära lägen, innebär att kommunen kan peka ut områden där utvecklingspotential anses större än andra intressen, exempelvis strandskyddet.

Att ett område godkänts som LIS-område innebär inte per automatik att det kan exploateras, men det anses vara ett argument när man behandlar frågan om strandskyddsdispens.

I det underlag som togs fram 2015 presenterades 57 tänkbara områden som kunde analyseras vidare för att peka ut slutliga LIS-områden.

Karta: Hökasjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!