Impossible Plastics är ett Göteborgsbaserat företag som jobbar med att producera produkter av återvunnen plast. Nu ska första fabriken i Sverige startas, i Motala och tidigare Electroluxområdet.
– Där kommer vi att ta hand om problemplasten, som ingen annan återvinner, säger William Holmberg och förklarar att det är plast som normalt går till förbränning.
Det kan handla om plast från byggindustrin eller den kommunala avfallshanteringen. Plast som inte är förpackningar som kan bli nya förpackningar.
– Det är väldigt lite plast som går till återvinning, i en stad som Göteborg är det runt åtta procent av all plast som säljs. Inom byggindustrin räknar man med att en till tre procent återvinns. Det är ett jätteproblem och samtidigt något som alla pratar om.
Att de valt Motala finns det flera anledningar till berättar Holmberg.
– Jag fick kontakt med Magnus Lindberg på Tillväxt Motala. Han hittade en lokal som vi gillade och Motala växte fram för vår del, säger han och tillägger att läget mitt mellan Göteborg och Stockholm också är ett plus.
Att Motala arbetar med att bygga upp ett företagskluster inom plasthantering blev också en del i valet.
– Vi kommer med ny teknik som inte funnits i Sverige tidigare som gör att vi kan ta hand om plastfraktioner som inte tas om hand. Samtidigt har vi Svensk Plaståtervinning på plats, som sorterar fraktioner som ingen annan gör i Sverige. Så jag tror att det kommer finnas synergier däremellan. Med det sagt så gör vi olika typer av återvinning.
Holmberg menar att plast är ett bra material och att då hitta en lösning för att få det cirkulärt är viktigt på flera sätt.
– Vi gör produkter av det och för varje kilo som vi producerar sparar vi i snitt tre kilo koldioxid.
Deras produkter är bland annat lastpallar och pallkragar.
Det som ni tillverkar, går det att återvinna igen?
– Ja. Vi vill upprätta cirkulära system, det vill säga att när våra kunder använder sina pallar och de slits eller kanske går sönder skickas de tillbaka till oss. Och så maler vi ner dem och göra nya lastpallar, eller andra produkter.
Fabriken beräknas ge ett flertal arbetstillfällen.
– Vi har anställt en sajtchef och har valt ut två operatörer. Men totalt räknar vi med cirka 15 personer, jag tror att vi landar där vid årsskiftet 2024/2025.
Satsningen finansieras till stora delar av Naturvårdsverkets Klimatklivet och att enligt Holmberg vill de vill verka lokalt och med lokala aktörer.
– I Motala har vi erbjudit oss att ta hand om den plast som den kommunala återvinningscentralen har, säger Holmberg men tillägger att det finns inget avtal ännu.
– Men idén är att bli den första kommunen i landet som är 100 procent cirkulär i sin plast med en lokal aktör. Då gör man en lokal insats som ger en global effekt. Den är bra för både miljö och klimat.
Utöver plast kommer de även ta hand om andra svåråtervunna material, berättar Holmberg, som textilfibrer, kolfibrer och gummi bland annat.
– Men plasten kommer vara den bindande stommen i produkterna, säger han och avslutar:
– Vi är inte en konkurrent till traditionell plaståtervinning, vi är ett komplement. Plocka ut all plast som har ett värde, som går att sälja vidare. All annan plast, som inte har ett värde för någon annan, den tar vi.