Så går arbetet med gamla Folkets hus

Plastfärg som måste bort, ett helt nytt tak och mängder av förruttnat trä som byts ut. Arbetet i gamla Folkets hus är större än man först inser.

Plåttaket på gamla Folkets hus är utbytt. Hur länge byggställningarna kommer att vara kvar runt huset är ännu oklart, men förhoppningsvis tas de bort till nästa år, uppger Horiye Nyhlén.

Plåttaket på gamla Folkets hus är utbytt. Hur länge byggställningarna kommer att vara kvar runt huset är ännu oklart, men förhoppningsvis tas de bort till nästa år, uppger Horiye Nyhlén.

Foto: Victor Berlin

Motala2022-08-22 17:00

Vi har skrivit om renoveringarna i gamla Folkets hus tidigare. Ändå är det smått överväldigande när man med egna ögon ser vad som har gjorts, och vad som ska göras. 

Horiye Nyhlén, projektledare på Motala kommun och Marie Hagsten, byggantikvarie, möter upp på baksidan av huset. Just nu pågår etapp ett och två parallellt (av totalt tre). Då innefattas utvändigt arbete: fasad, dörrar, fönster och byte av tak.

I början på 80-talet målade dåvarande ägaren huset med plastfärg. Det som då säkert verkade som ett smart val får kommunen nu sota för – allt måste bort.

– Det är ett väldigt otyg. Plastfärgen är för tät för virket, säger Marie och förklarar att huset istället ska målas med linoljefärg, som andas.

undefined
Den gamla platsfärgen måste bort. Ner till höger har man provmålat med den nya linoljefärgen som huset ska målas med istället. Borttagningen påbörjades på söderfasaden i början av sommaren. Detta delprojekt är beräknat att bli klart nästa säsong.

När plastfärg torkar och spricker kommer det in fukt som inte kan komma ut eller torka. Rötskadorna i panelen beror dock på fler saker. På grund av att taket inte har varit tätt, dåligt underhåll och felkonstruktion har regnvatten har hittat sig ner i väggar och ända ner till stommen. Stora delar av syllen, bottenstocken som bär upp huset, har murknat. I nuläget har cirka 40 meter förnyats, men det blir troligen mer.

På väg in i huset möter vi två av byggarbetarna, Peter Kallskog och Thomas Johansson. 

– De har gjort stora åtgärder med lagningar, säger Marie Hagsten.

Bägge hänger med in, Peter lyfter att Johan Karlsson, som inte är med idag, också har dragit ett stort lass. En trappa upp, till höger om scenen, vid lilla balkongen har de gjort en viktig insats. Här var takstolarna i riktigt dåligt skick. Peter minns hur det var med en av mittbalkarna.

– Man kunde plocka bort den med handen. Den var bara smulor, säger han.

– Vi har flera såna jättehemska skador, säger Marie.

undefined
Peter Kallskog har gjort mycket av snickeriarbetet. Här har de bland annat bytt ut takstolar som var murkna. "Det är roligt jobb", säger han.

En brant trapp för oss upp till vinden. Vi ska titta på det nya undertaket, totalt rör det sig om ungefär 900 kvadrateter som har bytts ut 

– Det var vanliga brädor med mögelangrepp, det var fuktskadat och vissa var uppruttna, säger Peter Kallskog.

Han fortsätter:

– När vi kom hit stod det 20–30 hinkar här. Det låg fullt med isolering som var fuktskadat. 

undefined
Här syns det tydligt att undertaket har bytts ut. "Allt är bytt förutom en liten dokumetationsbit", säger Marie Hagsten. "För att man ska se hur det var förr", fyller Peter Kallskog i.

Rundturen fortsätter. Vi går ner och ut ur huset för att därifrån ta oss upp i byggnadsställningen. Det är dags att kolla in plåttaket som är helt utbytt. 

– Tak, hängrännor, stuprännor, allt plåtarbete runt fönster, takkupor – allt är utbytt, säger Horiye Nyhlén.

För den som inte har hängt med upp är det svårt att greppa omfattningen av arbetet. Vi går upp. Efter att trapporna är avklarade och någon kommenterar: ”Det var dagens träning” är det svårt att inte bli imponerad. Det nya taket är för tillfället ganska ljust. Det har blivit grundmålat och kommer senare att få en grå färg. Plåten har lagts på samma sätt som innan.

– Taket ser ut exakt som original, säger Marie. 

undefined
Plåttaket på gamla Folkets hus är utbytt. Hur länge byggställningarna kommer att vara kvar runt huset är ännu oklart, men förhoppningsvis tas de bort till nästa år, uppger Horiye Nyhlén.

Vad har varit den största utmaningen, än så länge, under renoveringsprojektet?

– Att man inte vet. Det går inte att planera för något man inte vet. Man stöter på skador och utmaningar som man måste reda i, inte bara rycka på axlarna och gå vidare. Vi vill att det ska bli bra, då kan vi inte bara lämna sånt vi upptäcker, säger Horiye Nyhlén.

undefined
Marie Hagsten, antikvarisk sakkunnig i projektet, Peter Kallskog, Thomas Johansson och Horiye Nyhlén, projektledare Motala kommun.

Håller ni budgeten?

– Just nu håller vi budgeten som vi har avsatt. Men det beror på vad vi hittar mer. Det finns även en risksumma.

När tror du att hela projektet är färdigt?

– Det går inte att säga, men enligt plan är det 2024 med etapp 3 som är invändigt arbete.

Gamla folkets hus

Renoveringen pågår för fullt. Vatten som läckt in från taket på byggnaden har orsakat rötskador i konstruktionen, fasad och väggar, vilket nu åtgärdas.

Arbetet är indelat i tre etapper och finansieras av Motala kommun samt med bidrag från Länsstyrelsen.

Etapp 1: Byte av tak och konstruktionsarbeten/skador

Etapp 2: Fasad, fönster och dörrar utvändigt

Etapp 3: Invändiga ytskikt och säkerhet vid användning

Huset byggdes under tidigt 1900-tal och är märkt med både den lilla och den stora Q-märkningen.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!