Bodar, bryggor och tillgängligheten längs Borens strand har i många år varit ett diskussionsämne. I omgångar har kommunen diskuterat åtgärder för att möjliggöra för allmänheten att röra sig närmast vattnet vid Sjögränderna. Men inte mycket har hänt – förrän nu.
Under sommaren har kommunen och båt- och strandföreningen i Västra Lund gått ut med information till föreningens medlemmar om reglerna för bodar och bryggor i området. Kommunen äger marken närmast vattnet, men föreningen arrenderar. Ett undantag finns dock: fastighetsägare närmast vattnet har möjlighet att, efter samråd med föreningen, bygga en bod eller en brygga utan att betala arrende.
– Man har också märkt upp de bryggor och bodar som varken vi eller föreningen vet vems de är. Där vet vi inte om de byggts olovligt eller om ägarna bor längst ner och bara inte vet att man då måste vara med i föreningen, säger mark- och exploateringschef Christine Stafström.
På dessa bodar finns nu ett anslag att eventuella ägare snarast ska kontakta kommunen eller båtklubben. Sker inte det ska de tas bort.
– Vi vill att det blir ordning, säger Christine Stafström och menar att det finns lagstöd för en sådan insats.
I bryggöversikten ingår också att se över bryggornas storlek då det enligt detaljplanen endast ska vara "mindre bryggor" som är tillgängliga även för allmänheten. Därför ska även staket och grindar tas bort.
– Enligt detaljplanen och allemansrätten så har allmänheten rätt att bada från bryggorna om inte bryggägaren är på plats och det innebär olägenhet för dem. Det är nog många som inte vet det, men det vill vi påvisa, säger hon.
Är tanken att man ska kunna gå längs hela stranden från slussen till reningsverket?
– Först vill vi ha ordning på bryggor och bodar. Men vi har också inventerat vilka möjligheter det finns att gå den här sträckan och vilka hinder som finns. Det ska finnas en passage, säger hon.
Hinderna kan vara naturliga i form av stenar eller i några fall att fastigheterna går nästan ända ner till vattnet. Men man har också uppmärksammat att den gående även stoppas av exempelvis sjöbodar.
– Nu tittar vi på vilka åtgärder som skulle krävas för att göra en enkel gångstig, säger hon och förklarar att det är något som tjänstemännen själva kan besluta om och som följer detaljplanen.
Men i arbetet ingår också att framöver presentera ett förslag för politikerna vad det skulle kosta och innebära för åtgärder att anlägga en tillgänglighetsanpassad gång eller boardwalk där man även kan gå med barnvagn och rullstol.
– Vi får titta på om man måste nöja sig med att det inte går att komma fram på vissa ställen och att man kan få gå upp via Borensvägen eller om det är möjligt att bygga något ut i vattnet förbi hindret. Men det har vi inga beslut på alls än, säger hon och påpekar att större insatser kräver både att politikerna avsätter pengar och att man får tillstånd från länsstyrelsen.
– Då behöver man också titta på vad som händer med bryggorna. Kan de vara kvar om man bygger något? Men första steget är att bara öppna upp så att man kan passera, fortsätter hon.
I samband med brygg- och bodinventeringen tittar tjänstemännen också på om det skett byggnation på kommunens mark eller att någon låtit tomten bli större än vad fastighetsgränsen anger.
– Det förekommer bland annat soldäck, altaner och trappor. Det finns också inhägnader. Då är det krav på borttagning, säger Christine Stafström.