Förra hösten undersökte arkeologer från Historiska museet hertig Johans källare från tidigt 1600-tal i Gästisparken som visade sig vara både stor och innehålla flera byggnadsfaser.
Nu är gänget från Stockholm återigen plats i Motala för att göra nya utgrävningar.
Det man koncentrerar sig på är två husgrunder som låg i norra hörnet av den murade källaren.
Och här har man gjort en del fynd som tyder på att källaren uppfördes någon gång på 1400-talet då området tillhörde Vadstena kloster.
Enligt arkeolog Magnus Stibéus kastar detta nytt ljus på historien, men att påstå att det Birgittakapell som kanske fanns i Motala låg just här är att dra det lite för långt, menar han.
– Det går inte att med någon som helst säkerhet säga att det var på det viset, men det är samtidigt fullt tillåtet att tänka i de banorna. I vilket fall som helst är det oerhört intressant och det kan absolut inte uteslutas att ett Birgittakapell kan ha legat i någon av de byggnader som fanns här i närheten.
Under söndagen genomfördes en arkeologidag där nyfikna besökare fick sig en historielektion som heter duga av Magnus Stibéus och dennes kollega, Göran Gruber.
En som lyssnade extra spänt var Motalas kulturstrateg Eva Modén som tilltalades särskilt mycket av resonemanget kring ett Birgittakapells vara eller icke vara i Gästisparken.
– Tänk, det kan ju faktiskt vara så att det låg här, sa hon och sken ikapp med den härliga höstsolen.