Kommunens växthus ska rivas och under nästa år planerar man att inleda arbetet med en detaljplan om bostäder och eventuellt en ny förskola. Som förberedelser har man börjat undersöka marken. I det arbetet har även ingått att titta på risken för förutsättningar även i det intilliggande grönområdet.
– Det har varit en gammal deponi och det gör förutsättningarna för bostäder där mer tveksamma, säger mark- och exploateringschef Christine Stafström.
En översiktlig undersökning som genomförts visar att det finns föroreningar i marken. Enligt miljöinspektör Andreas Johansson finns det i deponin som lades ner på 60-talet allt från tegel och plast till olja.
– Man bör undvika att bygga på en deponi. Det handlar om föroreningsrisken, men också geotekniskt, säger han.
Kommunen planerar nu att ta ytterligare prover.
– Vi ska göra det för att se mer vilka ämnen som det handlar om, var de finns och om de verkar ha spridit sig. Därför kommer vi att ta prover även utanför deponin, säger Christine Stafström.
Det finns bostäder intill deponin, kan det vara någon risk för dem?
– En del är ju byggt efter att deponin lades ner och då har man ju kontrollerat innan man byggde. Av proverna hittills har vi inte sett att föroreningarna ska ha spridit sig, säger hon.
Grönområdet nyttjas bland annat som pulkabacke. Kan det finnas risker med att vara där?
– Nej. Skulle vi ha uppmärksammat sådana risker skulle vi ha spärrat av området, säger Andreas Johansson.