Här går var tredje anställd i pension till 2030

Sökes: städare, sopåkare och kockar. Till år 2030 väntas var tredje anställd inom tekniska serviceförvaltningen gå i pension.

Kommunen kommer framöver behöva bland annat sopåkare, kockar och städpersonal.

Kommunen kommer framöver behöva bland annat sopåkare, kockar och städpersonal.

Foto: Fredrik Sandberg TT/Mostphotos

Motala2021-04-05 09:00

Kommunen står inför stora pensionsavgångar de närmaste åren. En förvaltning som berörs är tekniska där man till år 2030 räknar med att 148 personer kommer att gå i pension. Det innebär en tredjedel av arbetsstyrkan.

– I år är det bara fyra som slutar, men sedan drar det iväg med 12 stycken nästa år och 20 stycken året efter, säger Fredrik Feldt, teknisk chef.

Det handlar bland annat om kockar, städpersonal och sopåkare. På en del positioner har man redan i dag svårt att hitta personal. Det gäller exempelvis om kockar och personer som har behörighet att köra bilarna för sophämtning.

– Vi har en del utmanande rekryteringar framför oss, säger Fredrik Feldt.

Kommer ni att ersätta alla 148 tjänster?

– Vi tittar på om man genom digitalisering kan lösa en del av utmaningarna. Genom tekniken kommer nya möjligheter. Men då handlar det mer om administrativa arbetsuppgifter där medborgarna själva kan göra en större insats. Det är svårt i dag att hämta sopor digitalt, säger han.

Man tittar också på hur man ska kunna vidareutbilda personal själva, exempelvis om man skulle bygga ett nytt centralkök så skulle man där kunna lära upp nya kockar till skolkök och äldreboenden.

– Det handlar om många olika pusselbitar, säger Fredrik Feldt.

Är du orolig för att ni ska få problem och stå utan personal?

– Nej, det är jag inte. Men det gäller ju att kommunen jobbar på att vara en attraktiv arbetsgivare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om