Lejla Gross från Region Östergötland gästade häromdagen Motala för att föreläsa om arbetsmarknadsprognosen. En anledning till att denna undersökning görs, är för att ligga till grund för utbildning och att visa en övergripande bild över hur arbetsmarknaden ser ut på regional nivå. Prognosen sträcker sig till år 2025 och visar bland annat på utvecklingstrender inom befolkning och sysselsättning. Det är de unga och äldre i befolkningen som visar störst ökning. Detta kan bli en utmaning då de unga inte har kommit ut på arbetsmarknaden och de äldre går i pension, det blir ett glapp. Inom sysselsättningen visas bland annat en stor ökning inom hushållstjänster som exempelvis skola eller hälsa- och sjukvård. Dessa tjänster ökar på grund av att befolkningen ökar.
En av de framtidsutsikter som redovisades var att en majoritet av specialistutbildade sjuksköterskor finns inom den äldre målgruppen, vilket även där blir en utmaning när de går i pension.
– Vi utbildar hela tiden men ändå finns det en stor efterfrågan, säger Lejla Gross.
– Problemet är att kommunerna tillgodoser sina egna behov istället för att se det på en regional nivå, fortsätter hon.
Vidare menar Lejla Gross att det råder störst brist på pedagoger. Utmaningen är att många påbörjar studierna men att de sedan hoppar av på grund av att det är en krävande utbildning, 40% avslutar programmet. Detta är även befolkningsdrivet vilket gör att det inte går att köpa in tjänster som är en möjlighet inom exempelvis industrin.
Att skolan tidigt ska undervisa hur den nuvarande arbetsmarknaden ser ut är en viktig faktor till en lösning. Även en dialog mellan yrkeshögskolan och arbetsmarknaden diskuterades som en positiv påverkan.
Inom Östergötland är det Motala och Norrköping som har störst arbetslöshet. En förklaring till detta kan vara att Motala och Norrköping är de två kommuner som har tagit emot flest nyanlända. Åsa Fredell arbetar som projektledare för jobbanalysen och arbetar just nu med att samla in information angående dagens arbetsmarknad.
– Jobben i dag är personifierat och det spelar ingen roll vad det är för jobb. Det är inte enklare att få ett enklare jobb, säger Åsa Fredell
Slutsatserna är att det är stora underskott inom grupperna med gymnasial utbildning. Arbetslösheten är som minst bland de svenskfödda med gymnasial utbildning och som högst bland nyanlända och långtidsarbetslösa.