Redan i slutet av april sattes färskpotatisen i jorden.
– Nu två månader senare är det dags att ta upp den. Alldeles lagom till midsommar, säger Roger.
Trots den torra våren och försommaren har potatisen klarat sig bra.
– Vi brukar vanligtvis få upp den runt en vecka innan midsommar, så den har inte blivit så sen i år. Det har även kommit tillräckligt me skurar så vi har bara behövt vattna en gång, säger Roger Leander.
Familjen Leanders färskpotatis är bland de första östgötska potatisarna som kommer ut i butikerna.
– Det är flera som säljer sin potatis i mindre skala i gårdsbutiker, men vi är nu de första i år som tar upp så här mycket potatis, säger Roger.
Att det är just östgötsk potatis tror de spelar stor roll bland kunderna.
– De här potatisarna smakar helt klart bättre. Sedan tycker de flesta om att de är närodlade, säger Roger.
Och snabba puckar är det, potatisen levereras nämligen nästan direkt ur jorden.
– Vi är totalt fyra som sorterar potatisen direkt på potatisupptagaren och det gäller att vi gör det noga då potatisen åker direkt ut till butikerna, säger Roger.
Kommer du äta någon potatis själv?– Jajamän! Färskpotatis är ett måste på midsommar. Skölj bara av potatisen, koka den och så lite sill till så är du hemma, skrattar Roger.