Jesper studerar till civilingenjör i datateknik vid Linköpings universitet (LiU), en utbildning på totalt fem år.
– Jag har redan pluggat de tre första åren vid Linköpings universitet och gör mitt fjärde på Stanford, som utbytesstudent. Sedan kommer jag tillbaka för att göra det femte året i Linköping, säger Jesper som fyller 24 år i maj.
Universitetet ligger i Palo Alto, söder om San Francisco.
– Stanford är ett universitet i världsklass. Det och att universitetet ligger mitt i Silicon Valley som är ett centrum för dator- och elektronikindustri gör det till en attraktiv plats för mig som drömmer om att jobba med och utveckla modern teknik.
Vad krävs för att bli utbytesstudent på Stanford?
– Ganska höga betyg. Ansökningsprocessen avslutades med en intervju. Man ville ta reda på om jag var redo för att vara vid Stanford under ett år. Jag har haft koll på den här möjligheten sedan jag började studera i Linköping, och sen dess har jag haft som mål att ta mig hit.
Hur är studietakten jämfört med Sverige?
– Väldigt hög. I Linköping skulle jag gissa på att jag snittade på 40 timmar plugg i veckan, här ligger jag på runt 60–70. Men jag vande mig ganska snabbt, situationen är likadan för alla jag känner. Livet kretsar kring skolan, så det känns inte riktigt som jag missar något förutom någon enstaka fest.
Inom vilket område vill du jobba när du är klar med din utbildning?
– Det finns en masterprofil i Linköping med inriktningen artificiell intelligens och maskininlärning och det är den jag siktar på. Det vore häftigt att få jobba med sådant. Det klassiska användningsområdet är självkörande bilar. (Artificiell intelligens är datorprogram som efterliknar mänskligt beteende och tänkande. Maskininlärning är en teknik för att skapa sådana datorprogram.)
Var vill du jobba?
– Inom de närmsta åren i Sverige. Det känns bekvämt och säkert att starta en karriär på hemmaplan, och det är definitivt en friskare syn på arbetsförhållanden i Sverige jämfört med här. Någon gång i framtiden med lite mer erfarenhet, skulle jag dock kunna tänka komma tillbaka hit.
Har du hunnit se något mer av USA?
– Jag och några andra åkte upp till Yosemite National Park där vi var i fem dagar. Jag såg en svartbjörn på tio meters avstånd, det var en intressant upplevelse. Jag har även tillbringat några dagar i San Francisco och vid Atlantkusten tillsammans med min flickvän.
Finns det fler svenskar på universitetet?
– Från Linköpings Universitet är det jag och en annan kille. Totalt skulle jag gissa på att vi är 10–15 svenskar av över 10 000 studenter. Men det är långt ifrån bara amerikaner här, ungefär en tredjedel är internationella studenter.
Hur är Palo Alto som samhälle?
– Väldigt rikt, de allra flesta hus är väldigt stora och har stora tomter. Man kan förstå det, Silicon Valley har många gigantiska teknikföretag. Det märks även på hyran att det är en rik stad. Just nu delar jag rum med den andra killen från Linköping och för det betalar jag dubbelt så mycket som jag gör för min etta i Linköping.
Hur får du det att gå runt ekonomiskt?
– Jag tar fullt studielån, plus merkostnadslån. Sedan tar jag även pengar från ett sparkonto varje månad för att komma upp till en behaglig budget. Dessutom fick jag två stipendier innan jag kom hit, det hjälpte till under de första månaderna här. Själva skolavgiften står LiU för.