Varje år tar respektive nämnd fram en kompetensförsörjningsplan. Bildningsnämndens genomgång visar vissa ljusglimtar, men fortsatta utmaningar.
– Det är ett ständigt dilemma att hantera kompetensförsörjningen. Men det är glädjande att vi ser en liten ökning av andelen förskollärare, säger ordförande Charlotte Widegren (M).
I dag är den andelen 52 procent av förskolepersonalen. För något år sedan var siffran 47 procent.
Samtidigt kvarstår andra utmaningar. Det är fortsatt svårt att hitta utbildad personal till fritidshem, språklärare och specialpedagoger.
– Det viktigaste som vi kan göra är att försöka vara en attraktiv arbetsgivare. Det är där som vi kan påverka. Därför måste vi ha ett gott ledarskap, bra arbetsmiljö och schyssta löner, säger bildningschef Per-Arne Sterner.
Sveriges kommuner och regioner, SKR, flaggar dock för att brister på flera yrkeskategorier inom bildningssektorn är så stor att det inte kommer att räcka att utbilda mer personal för att klara situationen med fler elever och pensionsavgångar. De menar att man behöver hitta nya arbetssätt.
– Det handlar om att hitta nya yrkesgrupper som kan avlasta. I dag har våra pedagogassistenter och elevassistenter delvis blivit lärarassistenter, men de används inte helt till det och det har inte helt blivit att de avlastar lärarna på ett sätt så att de kan undervisa mer, säger Per-Arne Sterner men menar samtidigt att en sådan förändring nog behövs framöver.