Rubriken på föreläsningen var "Från krig och kaos till nordiskt välståndsland".
Herman Lindqvist, välkänd svensk journalist och författare är född i Sverige men växte upp på Sveriges ambassad i Helsingfors, där hans far var pressattaché. Lindqvist tog studentexamen i Helsingfors 1964 och studerade sedan vid både Stockholms- och Göteborgs universitet.
– Hela hösten har jag ungefär 50 föreläsningar inbokade. Det har jag alltid när jag har kommit ut med en ny bok, säger Herman Lindqvist, väl på plats innan föreläsningen på Motala bibliotek.
Han berättar att han aldrig varit i Motala tidigare.
– Nej, jag har aldrig varit här men det är roligt när man gör de här turerna och får besöka platser man aldrig skulle ta sig till annars.
Lindqvist bor sedan tre år tillbaka i Warsawa. Han har arbetat med senaste boken "Mannerheim, marsken, masken, myten" i fyra koncentrerade månader.
– Det här blir min 61 bok faktiskt. Jag träffade en journalist en gång - ungefär när jag hade skrivit min 58:e bok. Han frågade mig hur många böcker jag skrivit och jag nämnde det och han replikerade "så många böcker har jag inte ens läst"!
Saknar du ditt tidigare journalistiska liv?
– Nej, för jag lever mitt liv ungefär idag som jag gjorde då. Jag är mitt uppe i flödet.
Något om boken du ikväll ska berätta om?
– Tyngdpunkten i boken ligger på hur Mannerheim blev den han blev. Inte så mycket om krigen. Många av bilderna som är med har aldrig tidigare publicerats - de har jag funnit i finländska arkiv.