Kommunutredningen lämnade i februari över sitt förslag till regeringen för hur landets kommuner ska klara framtida utmaningar. Arbetet är just nu på remiss där Motala egentligen inte ingår som instans, men här har kommunen själv tagit ett eget initiativ.
– Vi har tyckt att det har varit intressant att titta på de samverkansformer som vi har i dag och hur de kan utvecklas. Det är ju en trend av kommuner samarbetar mer och mer, säger vice ordförande i kommunstyrelsen Kenneth Söderman (L).
Några tankar om kommunsammanslagning handlar det inte om, men däremot ökat samarbete.
I den genomgång som kommunen gjort av de samarbeten som finns i dag kan bland annat nämnas ett regionalt behandlingshem för unga, gemensam räddningstjänst med Vadstena och inköpssamarbete med Boxholm, Mjölby, Vadstena, Ydre och Ödeshög.
I flera av era samarbeten är ni den största aktören, hur fungerar det?
– Det gäller att hitta ett samarbete som innebär ett givande och tagande. Det ska inte bara vara storbror som kommer och styr utan vi försöker förstärka varandras styrkor, säger kommundirektör Peter Ingesson.
Och samarbeten blir alltmer populära. Just nu diskuterar man med bland annat Vadstena och Mjölby om ett ökat samarbete vad gäller it.
– Vi ser över där hur man skulle kunna arbeta mer effektivt gällande exempelvis drift av nätverk, säger Peter Ingesson.
Med Mjölby har man också samtal gällande va-verksamheter.
– Där handlar det om viss utrustning och kompetens, säger Peter Ingesson och fortsätter:
– När vi ska rekrytera någon form av spetskompetens för vi numera alltid samtal med våra grannkommuner. Kanske är det funktioner som vi kan samarbeta kring. Det kan ju lösas på olika sätt genom gemensamma organisationer eller avtalslösningar.
Framför allt vad gäller kompetensförsörjning menar politikerna att det finns vinster med samarbeten.
– Det är inte helt lätt att hitta spetskompetens i dag och samarbeten kan göra det enklare. Det är inte så lätt för små kommuner att lösa det, säger Kenneth Söderman.
Ett annat område som man tittar på att utveckla gäller överförmyndarnämnden. Där samarbetar man i dag med Vadstena, Ödeshög och Mjölby. Även där övervägs dock en utökning, men vilka kommuner som är aktuella vill man i dagsläget inte gå in på.