– Alla är förvånade att vi fått till oss att vi inte behöver spara in, säger Christian Bergh.
Han är en av medarbetarna från tekniska förvaltningen som jobbar med att pynta inför första advent.
– Vi trodde inte att vi skulle få utökat med belysning när det ska sparas nu, säger kollegan Hanna Asklund.
Hon berättar att några av de tidigare slingorna har ersatts av nya eftersom vissa var utslitna eller rent av trasiga.
Ovanför Prästgatan monteras gröna girlanger. Varannan kommer att utrustas med en röd boll, varannan med ett paket.
Hur reagerar allmänheten på att ni redan är i gång?
– Det är mycket gnäll i sociala medier att det är för tidigt, men det tar tid. Vi kan inte få upp allt dagen innan första advent, säger Christian Bergh.
Förutom en uppdatering av julpyntet berättar Bergh att kommunen i år också satsar på att anlägga fyra adventsljus vid Preem-rondellen på Östermalmsgatan. Ett ljus för varje advent.
Det verkar som att ni går "all in" i år?
– Ja, så blir det, säger Lars-Martin Blomberg innan han och Hanna Asklund ger sig upp i korgliften igen för att jobba vidare.
Julbelysningen i Motala kostar inte mycket, varken i energi eller pengar. Det menar Fredrik Feldt, förvaltningschef på tekniska serviceförvaltningen.
– Just julbelysningen lyser ju kvälls- och nattetid. Vi har ett rörligt elpris så vi betalar spotpriset på elen när den förbrukas. Det är inga pengar för vår del, att spara in på den.
Vad belysningen kostar vet inte Fredrik Feldt, mer än att det inte rör sig om några stora summor. Han berättar också att pyntet till största del består av LED-lampor, som drar lite ström.
Samtidigt ska kommunen, av solidariska skäl, spara el för att undvika elbrist.
– Om det nu skulle bli brist på el i landet, så att man måste koppla bort, så drar de här lamporna så lite att det knappt märks i det stora hela, fastslår Fredrik Feldt.
I samband med pyntandet i stan framhåller Christian Bergh, en av medarbetarna från tekniska förvaltningen, att kommunen fortfarande söker efter årets gran till Stora torget, som vi tidigare skrivit om. Ännu har de inte fått napp.
Önskemålet är, som tidigare, en "Disneygran", jämn och tät. Den ska vara 15-20 meter hög och växa så att man kan komma intill med maskiner när den ska tas ner.