Motala kommuns krav för att underlätta försvarsövningar

Försvarsmakten föreslås tillfälligt få avvika från miljökraven vid försvarsövningar. Däribland flygövningar över Vättern. Motala kommun har som en av 57 remissinstanser fått ge sin syn på saken.

Vattenkvaliteten i Vättern får inte riskeras av att försvarsmakten behöver öva med mer utländska förband menar Motala kommun i sitt remissvar till klimat- och näringsdepartementet.

Vattenkvaliteten i Vättern får inte riskeras av att försvarsmakten behöver öva med mer utländska förband menar Motala kommun i sitt remissvar till klimat- och näringsdepartementet.

Foto: Peter Calén

Motala2023-05-03 17:34

Till följd av Sveriges ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato har förfrågningarna om att öva på svenskt territorium ökat från andra nationer. För att underlätta för den Svenska försvarsmakten att tillmötesgå de önskemålen vill regeringen tillfälligt ge försvarsmakten tillstånd att bryta de uppsatta villkoren och miljökraven.  För en månad sedan skickade klimat- och näringsdepartementet ut ett förslag, på en tillfällig åtgärd för att underlätta försvarsövningar, till 57 olika remissinstanser, däribland Motala kommun. 

– Där har vi nu tagit fram ett svar. För vi som kommun vill verkligen värna Vättern som vattentäkt. Det ligger ju alla kommuner runt Vätterns intresse. Samtidigt så ser vi att ett medlemskap i Nato är något som är gynnsamt och absolut nödvändigt för Sveriges utveckling. Och vi förstår att man då behöver öva, samtidigt vill vi inte att det ska ske på bekostnad av Vätterns vatten, säger Motala kommuns kommunalråd Mark Henriksson (M). 

I sitt svar skriver Motala kommun att de ställer sig positiv till förslaget under förutsättning att det ska ställas krav på att vattenkvaliteten i Vättern inte försämras till följd av detsamma. 

– Det handlar om att vi vill att man ska gå in och pröva vad det här får för konsekvenser, kopplat till vattenkvalitet och livsmiljö i Vättern, innan man gör skjutningar eller annat. Det är otroligt viktigt och jag tänker att alla kommuner bör ha samma inställning, säger Henriksson. 

– Där är vi helt överens i det här och vi har också en produktansvarslag att ta ställning till. Det vill säga att vi är skyldiga att se till att vi har rent vatten till våra medborgare. Så både Mark och jag har skrivit under den här skrivelsen, säger oppositionsråd Elias Georges (S). 

Båda framhåller de att de har stor förståelse för försvarsmaktens behov av att öva tillsammans med internationella förband. 
Men Georges menar att det inte kan ske på bekostnad av en försämrad vattenmiljö i Vättern. 

– Försvarsmakten och Vättern. Det är olika riksintressen som möts och vi tar ansvar för vår del. Vårt vatten och våra kommuninvånare och kommande generationer. Sen vet vi att Mälardalen framöver, med stor sannolikhet, kommer nyttja vattnet i Vättern som sin vattentäkt. Då pratar vi om 1 250 000 människor och då får vi inte riskera vattenkvaliteten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!