Här är kommunens besked om fjärrundervisning

Regeringen väntas under torsdagen fatta ett beslut som möjliggör för gymnasieskolor att kombinera undervisning i skolan med fjärr- eller distansundervisning.

Bildningschef Per-Arne Sterner vill i möjligaste mån undvika hemundervisning för Motalas gymnasieelever.

Bildningschef Per-Arne Sterner vill i möjligaste mån undvika hemundervisning för Motalas gymnasieelever.

Foto: Scanpix/arkiv

Motala2020-11-18 18:21

"Vi ger huvudmännen för gymnasieskolan möjlighet att delvis gå över till fjärr- eller distansundervisning för att minska trängseln i skolan", säger utbildningsminister Anna Ekström ett pressmeddelande på regeringen.se.

Tidigare har distansundervisning, på grund av trängsel, endast varit tillåtet för att undvika att det blir trångt i kollektivtrafiken till och från skolan. 

Men innan en förändring kan ske måste skolorna ha konstaterat att "övriga åtgärder inom ramen för det ordinarie regelverket är uttömda".

– Vi tittar på om det finns ytterligare saker vi kan göra, säger Motala kommuns bildningschef Per-Arne Sterner.

Som exempel på åtgärder nämner han att förlänga skoldagen och sprida ut eleverna på fler timmar, jobba förmiddag/eftermiddag, förändra matsituationen och se över scheman.

– En kritisk punkt nu är, och har varit, matsalarna, säger han.

Därför vill man se över om det går att sprida ut mattiderna ytterligare och även hitta andra lösningar.

Även lokalfrågor kan komma att diskuteras, enligt Sterner.

– Inget av det här har vi någon lösning på än, men budskapet är att vi redan under de närmaste dagarna går in och tittar på, vad kan vi göra mer för att så långt som möjligt undvika fjärrundervisning.

Han fortsätter:

– Det är inte heller ministerns förstahandsval. Det är det vi går på nu. Vi vet att över tid är inte hemundervisning bra för eleverna och det har också lärare själva sagt, att de hellre har närundervisning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!