Här är framtidens undersköterskor: "Fler borde söka"

Vården är i stort behov av personal. De blivande undersköterskorna från Platengymnasiet har svårt att förstå varför. "Jag tycker verkligen fler borde söka hit", säger Emy Cademan efter tre år på vård- och omsorgprogrammet.

Joline Malmberg, Hanna Ljunglöf och Linnéa Broomé går i trean på Platengymnasiets vård- och omsorgsprogram. Alla tre har redan fått jobb och ser fram emot att få komma ut i arbetslivet.

Joline Malmberg, Hanna Ljunglöf och Linnéa Broomé går i trean på Platengymnasiets vård- och omsorgsprogram. Alla tre har redan fått jobb och ser fram emot att få komma ut i arbetslivet.

Foto: Signe Munther

Motala2023-05-28 19:00

Det är bara några veckor kvar till studenten och i ett av Platengymnasiets metodrum sitter ett tiotal tjejer och tränar livräddning. Stämningen är något uppsluppen. Läraren Anna Breid sätter på Bee Gees klassiska livräddningslåt Stayin' Alive, samtidigt som en av tjejerna skrattar lite åt att hennes smink kladdade av sig på testdockan. 

Det märks att gymnasiet snart är över. Snart kommer tjejerna i VO20 ut i arbetslivet, och där är de hett eftertraktade. 

– Det finns arbetsgivare som hör av sig till oss på skolan och frågar om vi har folk som kan komma och jobba, säger Anna Breid, som är lärare på vård- och omsorgsprogrammet. 

Och visst har det gått lätt att få jobb. 

När de är färdiga med att träna livräddning berättar tjejerna i VO20 vitt och brett om vad som väntar efter studenten. De ska jobba med allt från rättspsyk och akutpsykiatrin till vårdcentralen, röntgen- och operationsavdelningen på lasarettet i Motala.

– Vissa tror att man bara jobbar inom äldreomsorgen. Men det finns så mycket mer, säger Emy Cademan, som är en av de blivande undersköterskorna i Motala.

Hon ska jobba på Rättspsyk i Vadstena under sommaren, men hoppas sedan få jobb på HIA, avdelningen för hjärtintensiv vård. Tidigare har hon gjort praktik där.

På VO-programmet har eleverna totalt 21 veckors praktik. Där får de en chans att knyta kontakter och testa på arbetslivet. Flera av treorna har även sommarjobbat inom vården under gymnasietiden.

Det gör att steget inte blir så stort till att börja jobba "på riktigt" nu efter studenten.

– Vi har förberett oss rätt länge nu. Man är ganska van med vilka rutiner som gäller och hur det fungerar, säger Hanna Ljunglöf. 

Samtidigt får man ett större ansvar som färdigutbildad undersköterska, än som praktikant till exempel.

– Jag är ändå lite nervös. Man vet inte riktigt hur det blir, säger Hanna Salomonsson som ska jobba inom akutpsykiatrin. 

Hon fördjupade sig inom psykiatri på gymnasiet, och planerar att plugga vidare till socionom i framtiden. Flera av de andra tjejerna, som fördjupat sig inom akutsjukvård, funderar på att bli sjuksköterskor. 

Just möjligheterna till att plugga vidare är en fördel flera av eleverna nämner med vård- och omsorgsprogrammet. 

– Vi har så stora valmöjligheter nu. Man är redan utbildad och kan börja jobba och tjäna pengar direkt. Samtidigt har vi samma förutsättningar som de flesta andra att plugga vidare, säger Emy Cademan. 

Hon får medhåll av klasskamraten Vilma Johansson:

– När jag var yngre kändes inte vård som den coolaste utbildningen, och en del kompisar valde ekonomi eller samhäll. Men för dem är det svårare att få jobb nu.

Det finns ett skriande behov av personal inom vården, inte minst undersköterskor. Samtidigt är det inte så många som väljer vård- och omsorgsprogrammet. På Platengymnasiet är det 19 elever i ettan, 22 i tvåan och 17 i trean. 

Men de blivande studenterna i VO20 tycker absolut att fler borde gå i deras fotspår. Några av dem valde utbildningen lite i brist på annat, och för att de ville jobba praktiskt. Men de har blivit positivt överraskande. 

– Det är en väldigt spännande och varierande utbildning, säger Emy Cademan.

– Jag har bara blivit mer och mer intresserad. Sedan får man hela tiden utvecklas och växa som person. Jag tror detta passar de flesta som gillar att hjälpa människor, säger Hanna Salomonsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!