Skolans verksamhet påverkades under coronapandemin. Därför beslutade regeringen att göra en extra satsning på totalt 1,4 miljarder kronor under 2022. Pengarna fördelas ut till kommunerna utifrån hur många elever man har i åldrarna 6-19 år. Pengarna kunde användas för insatser på fritids, särskola och från förskoleklass och upp till vuxenutbildning och kommunen avgör själv vad man vill lägga medel på.
För Motalas del handlar det om nästan 5,9 miljoner kronor. 1,5 miljoner går till friskolor som har elever som är folkbokförda i Motala kommun. 1,3 miljoner går till att tillfälligt stärka grundbemanningen i grundskolan och resterande tre miljoner kronor går till att finansiera en satsning på fyra utvecklingslärare.
– De blir en förstärkning av analysenheten. När vi identifierat skolor som behöver stöd så ska de här lärarna kunna komma ut till dem och jobba med dem på plats, säger Per-Arne Sterner.
Det skolorna då kan få hjälp med är insatser för att höja resultaten i matte, svenska, svenska som andraspråk samt om det finns problem med frånvaro.
– Det här är ett sätt att använda resurserna där vi ser behov. Det gör att vi kan över måluppfyllelsen och få fler som klarar att komma in på gymnasiet, säger Per-Arne Sterner.
Det här är en satsning på grundskola, fritids och särskola. Samtidigt påverkades gymnasiet kraftigt av corona med distansundervisningen. Varför går inga av pengarna i skolmiljarden dit?
– Det kan bli så att delar av de 1,3 miljonerna till grundbemanningen i grundskolan går till gymnasiet, men det finns inget sådant beslut än, säger Per-Arne Sterner och fortsätter:
– Vi har valt att göra en långsiktig prioritering och då har det blivit på grundskolan.
Förutom skolmiljarden får kommunen också pengar i satsningen "Likvärdig skola". I år får man extra medel om 1,6 miljoner kronor. Dessa pengar har bildningsnämnden nu beslutat ska användas till en utökning av elevhälsan med tre tjänster.
– Där har vi lagt resurser på kuratorer tidigare. Nu blir det en extra insats för att utöka med tre specialpedagoger, säger Per-Arne Sterner.
De två satsningarna ska komplettera varandra och tillsammans arbeta för förbättrade resultat. Även specialpedagogerna ska därför vara inriktade mot matematik, svenska, svenska som andraspråk samt elever i behov av särskilt stöd.