Anders och Annelie Eriksson har nu bott i Motala i 18 år. Från början var det kyrkoherde Bertil Håkansson som letade en kyrkomusiker och i Göteborg fann han Annelie. För Anders del innebar det att han började arbeta som slöjdlärare på Östra skolan.
Efter ett par år kom första dottern till världen och Anders kände att han ville något annat vilket resulterade i att han gav ut sitt examensarbete; åtta små böcker om dekorationsmålning. Sedan långt tidigare hade han erfarenhet av företagande och detta växte sedan i och med egen tillverkning av olika produkter åt Svenska kyrkan. Tillverkningen ökade och Hessleberg snickeri var ett faktum. Fler anställningar gjordes och som mest var man uppe i 15 personer. Ända till nedgången i världsekonomin, år 2008.
Företaget kom upp på banan igen och sysslade i huvudsak med att designa och konstruera inredningar till förskolor och skolor. Fram till 2014 då Anders sålde sin del.
I företaget sysslade Anders huvudsakligen med form och funktion.
– Min primära uppgift var att rita och ta fram nya grejer, som formgivare. En form utan funktion är för mig meningslös. Men det är väl mitt småländska ursprung. Jag hade det som underrubrik: färg, form funktion. Det är viktigt att det hänger ihop.
Numera arbetar Anders som slöjdlärare på Mariebergsskolan plus att han driver företaget Gårdssnickar'n. Han beskriver hur han alltid har varit fascinerad av handens arbete. Traditionerna och hantverkskunnandet. En stor inspiration har varit hans morfar och far. Anders driver fortfarande sin morfars gård, Hessleberg. En skogsfastighet i Småland. Det är därifrån allt material tas till byggandet av de gärdsgårdar som är Gårdssnickar'ns specialitet.
– Just nu så är det gärdsgårdsbyggeriet sedan får vi se på sikt. Det är en häftig tid nu. Min industritid gick mycket åt till trendspaning. Det är ingen slump att Ernst och Mandelmans dyker upp just nu. Min slutsats är att alla jagar genuinitet, hela tiden. Där kommer gårdssnickeri-idén fram, att det finns ett jätteintresse.
Det här intresset visar sig, menar Anders, när han står och bygger gärdsgårdar. När han värmer vidjor, det pyser, fräser, luktar och ryker. Ett hantverk som sträcker sig tusen år tillbaka i tiden.
– Jag ser att det finns en marknad och jag har självklart intresset. Hantverket. Handens kunskap är fantastiskt. För mig är det helt galet – för det är så mycket där, det handen gör kommer huvudet ihåg.