Handels återuppstår efter fem år

2012 försvann Handels som skolförlagt program. Kvar blev en lärlingsutbildning. Men efter stort intresse återuppstår nu utbildningen igen.

Suss Walldenheid och Elin Printzell ser fram emot att handelsprogrammet återuppstår.

Suss Walldenheid och Elin Printzell ser fram emot att handelsprogrammet återuppstår.

Foto: Lina Handberg

Motala2017-01-25 13:00

2011 gjorde ett vikande elevantal och besparingskrav att bildningsnämnden beslutade att bland annat lägga ner handelsprogrammet. Det som blev kvar var en lärlingsutbildning. Men sedan dess har läget förändrats och på utbildningen har man slagits hårt för att övertyga makthavarna om att det finns ett behov av ett skolförlagt program med inriktning handel.

– Vi är lite i chock. Det känns fantastiskt att de har lyssnat på oss, säger läraren Elin Printzell.

Lärlingsutbildningen har fungerat bra, menar hon, men konstaterar också att ett skolförlagt program har många fördelar. De argument som de fört fram till politikerna handlar om att mer tid i skolan innebär en ökad chans att eleverna får med sig all kunskap som de ska ha, att man kan öka fokus på entreprenörskap och att man kan locka tillbaka elever som inte ville gå lärling och därför valt ekonomiprogrammet trots att de egentligen kanske inte velat det.

– Och så ser vi att vi kan ta in fler elever. Förra året hade vi ett överintag därför att det var många sökande och i år hade vi nog riskerat att behöva tacka nej till vissa elever. Nu kan vi ta till vara på det stora intresset som varit, säger Elin Printzell.

Men det kommer ändå inte att bli ett vanligt handelsprogram. Erfarenheterna av lärlingsutbildningen gör att lärarna gärna vill ha mer praktik än vad som är minimum med totalt 15 veckor.

– Vi kommer nog att landa på 25-30 veckor under tre år. Det mesta kommer att vara i trean, säger läraren Suss Walldenheid.

Tanken är också att de som skolförlagt program ska kunna profilera utbildningen mer. Tanken är att kunna öka fokus på entreprenörskap, men också mot näthandel.

Beskedet att de ska få bli ett vanligt program kom lite plötsligt från politikerna och det innebär att det nu är snabba ryck. Den 16 januari fick årets niondeklassare börja söka till gymnasiet så ansökningsperioden är redan igång.

– Vi har fått skynda oss ut med information till studievägledarna. Det här är verkligen mitt i valperioden, men vi hoppas att eleverna ska få veta vad som gäller och att de som vill nu kan söka till oss, säger Elin Printzell.

Som lärlingsutbildning hade de tolv platser, men när man nästa år blir program kommer man istället att kunna ta in 24 elever per årskurs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om