Tekniska servicenämnden och vatten- och avfallsnämnden har tidigare letts av Bengt-Åke Karlsson (C) och Philip Assarsson (M). Nu ersätts bägge ordförandeposterna av en person, Nils-Eric Dålse från Sverigedemokraterna.
Dålse kommer från Stockholm och har en bakgrund inom telekombranschen. Bland tidigare arbetsgivare finns Ericsson, ABB och Huawei. Under flera år jobbade han utomlands – han har bott i Hong Kong, på fastlandet i Kina, Thailand, Malaysia, Indonesien, Filipinerna och Kambodja. Innan dess har han också bott i Afrika.
Hur många år blev det utomlands?
– 15 år något sådant där. Det roliga är att jag aldrig har planerat att vara ute. När man jobbar på det sättet så är det tremånaderskontrakt hela tiden. Man åker ut med föresatsen att man ska vara ute en kort stund, men sen förlängs det hela tiden.
2015 flyttade han tillbaka till Sverige. Han kan tacka sin hustru att de landade i Motala.
– Jag hade gjort mig av med lägenheten i Stockholm. Då sa min fru, hon är thailändska, vi kan väl bosätta oss i Motala. Hon hade en kompis här.
Nils-Eric Dålse gick med i Sverigedemokraterna 2016 och kom tidigt med i styrelsen.
– Man behövde folk.
Vad har du gjort politiskt?
– Jag har inte gjort någonting alls egentligen. Jag har varit med och stöttat, som man gör som medlem och när man sitter med i styrelsen. Det allmänna arbetet. Men jag har inte gjort något speciellt, säger han och fortsätter:
– Däremot har jag gett mina åsikter och insikter. Det har väl funnits en del saker där som antagligen uppfattats positivt av den grupp som vi jobbat med, varför man då föreslog mig till den här posten.
Dålse har också varit i företagarbranschen, på senare tid har han haft det ganska lugnt jobbmässigt, men nu blir det ändring på det.
De nya uppdragen som ordförande börjar i januari, samtidigt börjar han en deltidstjänst som politisk sekreterare.
– Det känns oerhört bra naturligtvis att få det här förtroendet. Det var ingenting jag förväntade mig men jag är oerhört glad att få det.
Varför vill du bli ordförande?
– En ny trevlig utmaning som jag inte gjort förut. Jag hoppas att jag kan bidra på ett positivt sätt. Jag är van att leda och fördela arbete. Det här blir ett nytt forum att göra det.
Dålse räknar med utmaningar, han berättar att han aldrig jobbat kommunalt förut.
– Det är en ny utmaning att lära sig hur kommunen fungerar. Men jag är flexibel och har lätt att lära mig.
Hur ser du på uppdraget?
– Jag ser fram mot uppdraget för det kommer att hända en hel del under de här fyra åren. Det finns tre fyra olika stora saker som vi tittar på framåt som vi får gräva oss ner i. Framförallt hur fordonsflottan ska se ut i framtiden.
Han nämner också vattenrening och avloppsrening som en stor puck, mer vill han inte gå in på nu.
Att jobba med tekniska frågor blir till viss del nytt för honom.
– Tekniska nämnden har så oerhört stort område. Jag ska inte säga att jag jobbat med allt, men en del har jag berörts av. Jag kommer att få förlita mig oerhört mycket på tjänstemännen i början.
– Jag vill gärna sätta mig ner med tjänstemännen och lyssna på dem, det är de som har erfarenheten.
Har du nån hjärtefråga?
– Jag är mycket för säkerhet. Vi har talat om vad som händer vid en krissituation? Jag tror att det kan vara intressant att titta på vår del av säkerhetssidan, avslutar han.