Han ska laga mat på lyxhotell i Macao

Han lagade mat till kronprinsessans bröllop och har jobbat för den engelske tv-kockkändisen Gordon Ramsay. Nu väntar ett lyxhotell i Macao på Daniel ”Fimpen” Öhlin.

Nya uppdrag. Fimpen Öhlin drar iväg till Macao för att jobba.

Nya uppdrag. Fimpen Öhlin drar iväg till Macao för att jobba.

Foto:

MOTALA2015-05-15 15:30

Han är bara 24 år, Motala­sonen ”Fimpen” som har hunnit med väldigt mycket i sin karriär som kock.

– Jag började med att hjälpa pappa på hans krogar i Motala: Vättershall, Medevi Brunn och Banken. Jag hade tänkt att bli rörmokare, men han inspirerade mig till att bli kock.

Fimpen utbildade sig på hotell- och restaurang­programmet vid Carlsund utbildningscentrum.

– Två dagar efter studenten började jag att jobba på Operakällaren i Stockholm.

Efter åtta månader fick han anställning på Stallmästaregården. När vicechefen Jonas Höglander blev kökschef på Grand Escalier fick Fimpen hänga med. Han hoppade på ett projekt i Hemavan i Västerbotten med några kollegor.

– Vi var ett jättebra gäng, många har jobbat på stjärnkrogar.

Fimpen var med om att öppna Ingemarsökrog.

– Vi blev utsedda till Sveriges bästa skärgårdsrestaurang första året.

Nästa utmaning blev Gordon Ramsays krog Maze i London.

– Kulturen där var lite som den man ser i tv i programmet ”Hells kitchen”, en massa skrik och så. Vi jobbade 16 till 18 timmar om dagen fem, sex dagar i veckan. Ramsay käkade lunch på restaurangen ibland, han var jättetrevlig.

Nu är Fimpen tillbaka på Grand Escalier igen, men ett nytt kapitel i hans yrkesliv väntar.

– Jag ska arbeta som chef du partie, avdelningschef, på hotellet City of Dreams i Macao. Vi ska öppna 35 restauranger med olika inriktningar.

Macao är en kinesisk halvö som ligger en timmes båtfärd från Hongkong.

– Macao är Asiens Las Vegas med spel, hotell och nöjen.

Hur fick du jobbet?

– Via kontakter på Operakällaren, jag åker tillsammans med en kompis, Fanny.

Han kommer att vara borta i minst sex månader.

– Det känns jättespännande, helt nytt. De jobbar på ett helt annat sätt än vad jag är van vid. Jag kommer att få laga allt från asiatiskt till europeiskt.

Vilken är din höjdpunkt i jobbet?

– Jag var med och lagade mat till kronprinsessan Victorias bröllop. Bland annat serverades primörknyten. Vi var några stycken som tornerade sparris i åtta timmar och det var bara en av många små detaljer . . .

Vilken rätt bjuder du på vid första dejten?

– Jag är för blyg för att laga mat hemma, jag bjuder på restaurang!

Ny utmaning. ”Jag kommer nog sakna den svenska sommaren”, säger Fimpen Öhlin som ska på jobbäventyr.?Foto: Maria Lidberg
Ny utmaning. ”Jag kommer nog sakna den svenska sommaren”, säger Fimpen Öhlin som ska på jobbäventyr.?Foto: Maria Lidberg
Porträttet

Daniel Öhlin

Kallas: Fimpen.

Ålder: 24 år.

Familj: Mamma, pappa, fyra syskon.

Bor: I Enskede. Och hos mamma när han hälsar på i Motala.

Sysselsättning: Kock. Från juni jobbar han som kock i Macao nära Hongkong.

Intressen: Fotboll, hejar på AIK, tränar löpning och går på gym.

Äter helst: Husmanskost, isterband är en favorit.

Lärarförebild på Carlsund i Motala: Jag gillade Dieter Müller, han var av det gamla gardet och expert på mycket, som svamp och att stycka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om