Konkurrensen om behöriga lärare hårdnar mellan kommunerna. Motala ligger lågt lönemässigt och förvaltningschefen Johnny Thorén har det senaste halvåret jobbat hårt för att få politikerna att agera. I maj kom besked från staten att kommunen får 11,5 miljoner till höjda löner, en satsning som fördelats ut till ungefär 230 lärare. Men förstelärarna kom inte att omfattas av satsningen, vilket väckte reaktioner.
– När jag samtidigt fick signaler att våra lärare lockades till grannkommunerna så blev jag riktigt orolig. Då bad jag förhandlingschefen att försöka tidigarelägga en kommunal satsning på förstelärarna, säger Johnny Thorén.
Ordförandebeslut
Och plötsligt började det hända saker. Efter ett möte den 19 september mellan bildningsnämndens ordförande, Nicklas Rudberg (S), Johnny Thorén, personalnämndens ordförande Rolf Hansson (V) och förhandlingschefen tas ett beslut av Nicklas Rudberg att 2,5 miljoner kronor skulle gå till en löneförhöjning för förstelärarna på 3000 kronor.
Men när beslutet blev känt gick oppositionen i taket.
– Det här är en så stor fråga att han inte ska ta det som enskild politiker. Han har haft all tid i världen på sig att kalla samman bildningsnämnden till ett möte, säger Tony Johansson (M), andre vice ordförande i bildningsnämnden.
”Starkt kritisk”
Han varnar för att det han kallar panikåtgärder istället riskerar att göra att man tappar ännu fler lärare när lönegapet mellan en ordinarie och en förstelärare nu blir 8000 kronor i månaden.
– Jag är starkt kritisk till hela den politiska handläggningen. Man har tagit ett så här stort beslut utan att vi i övriga nämnden fått någon som helst information. Det handlar om miljoner och så förklarar Nicklas Rudberg det med att det var tidsnöd. Det var det inte, säger Tony Johansson och fortsätter:
– Nu har vi tio procent av lärarna som får 8000 kronor mer än övriga. 230 stycken har fått del av den statliga höjningen, men hur tänker vi med de övriga som inte fått några extra pengar. Det är de som jag är rädd att vi nu förlorar.
Beklagar
Nicklas Rudberg beklagar att det tog ett par dagar innan oppositionen fick information om beslutet, men i övrigt står han fast vid att det var rätt beslut.
- Utifrån den samlade bilden som vi hade då var det rimligt. Först tog förvaltningchefen beslutet, men sedan ville han att jag formellt skulle ta det och då gjorde jag det, säger han.
Oppositionen ifrågasätter att du ensam kan ta beslut om totalt 2,5 miljoner kronor. Har du rätt till det?
- Ja. Och jag tittade på det här tillsammans med förvaltningschefen och vi anser att vi har utrymme för det här ekonomiskt.
Snabba beslut
Enligt kommunallagen har en ordförande rätt att fatta snabba beslut om det, objektivt sett, är så brådskande att man inte kan vänta till nämndens nästa möte vilket i det här fallet hade varit ungefär en månad efter Nicklas Rudbergs beslut.
- Vi fick signaler om att andra kommuner agerade och vi ville sända en signal att vi inte lägger oss. Jag anser att beslutet var rätt, säger han.
Beslutet togs den 19 september. Ni ville att det skulle börja gälla den 1 oktober. Fanns det ingen möjlighet att då kalla in en extra nämnd istället?
- Utifrån information som vi hade den dagen så fanns det inte det, säger Nicklas Rudberg.