Han segrade i Gymnasiekock-SM

Motalakillen Rasmus Esplund kvalificerade sig till Gymnasiekock-SM i Göteborg och tog till sist hem förstapriset i tävlingen.

Ida Herbertsson och Rasmus Esplund under tävlingen Gymnasiekock-SM.

Ida Herbertsson och Rasmus Esplund under tävlingen Gymnasiekock-SM.

Foto: Maria Pettersson

Motala2018-03-30 21:00

Rasmus och hans lagkamrat Ida Herbertssson, båda från Dackeskolan i Mjölby, fick i december 2017 skicka in ett bidrag till tävlingen som skulle gå i Göteborg, 16 - 17 mars. De fick då vissa förutsättningar för den rätt som skulle tillredas.

– Det var skrej, blåmusslor och sedan blodgrapefrukt till desserten. Då komponerade vi ihop och testade fram och tillbaka, vi har ju tränat jättelänge och beslöt oss för att skicka in ett bidrag, berättar Rasmus.

Bidragen skickas in helt anonymt och i januari 2018 fick Ida och Rasmus veta att de gått till final. Så de båda eleverna plus läraren och lagledaren Katarina Westlund åkte i mars ner till Göteborg för att delat i tävlingens final. Som de sedan vann.

– På fredagen skulle vi då laga de här rätterna som vi skickat in och sedan på lördagen var det en hemlig råvarulista som vi skulle sätta ihop en trerättersmeny på. Så på fredagskvällen satt vi och komponerade ihop en trerätters på de råvaror som fanns på listan, berättar Rasmus.

– När vi sedan kom till tävlingen fick vi piggvar och havskräfta som vi var tvungna att ha med som varmrätt och sedan ett fruset tillbehör till desserten. Vi samarbetade då med ett serveringslag som kom från Skåne. Sedan skulle vi servera gäster vid bord, med den maten vi lagade. Det ingick även teoriprov, matteprov och råvarokännedom i tävlingen, säger Rasmus och fortsätter:

– Fredagen var vi jättenöjda med, det gick som vi ville ungefär. Det är alltid lite smågrejer som kommer på vägen, men det gick bra tyckte vi.Trerättersmenyn gick förvånansvärt bra, vi fick feedback på lördagskvällen, att vi hade väldigt bra smaker och att det såg bra ut. Så det var väl lite det vi vann på, att det smakade gott och att vi hade uppfattat uppgiften korrekt. Vi kom etta i hela Sverige på gymnasienivå. Det är stort.

Vad vinner man för pris?

– Otroligt fina priser från alla sponsorer som är med i tävlingen. Ett pris som jag kan nämna är att vi får äta kocklandslagets middag i Stockholm i maj. Så vi åker då upp dit och träffa Svenska kocklandslaget och äta middag.

Du går nu sista året - vad blir det sedan?

– Jag ska jobba i Vadstena, på Restaurang Hörnet. Där har jag fått jobb i sommar.

Men inte nog med framgångar i Göteborg. Rasmus Esplund har även kvalificerat sig till final i tävlingen "Young chef of the year 2018" som äger rum den 27 april på Svenska mässan i Stockholm.

Rasmus Esplund

Ålder: 19 år.

Bor: Motala.

Familj: Mamma, pappa och storasyster.

Gör: Går på restaurangskolan, Dackeskolan Mjölby.

Intressen förutom matlagning: Fotboll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!