Det hela har sin upprinnelse i att han i hög utsträckning valt att använda kontanter som betalningsmedel, och således återfått en ansenlig mängd mynt i växel. De pengarna har sedermera sorterats i lådor, en med enkronor, en annan med femkronor och en tredje med tiokronor. Under två år har han lyckats få ihop lite över 4 000 kronor – i bara mynt.
– Tanken var att samla ihop mynten, för att sedan sätta in pengarna på ett sparkonto. Men det var inte så enkelt. Banken säger bara att de har kontantstopp och att man kan gå till butiker eller andra banker som tar några procent på det man sätter in, säger han.
När Tomas Johansson frågade sin bank vad han kunde göra fick han svaret att han behövde åka till Karlsborg, drygt nio mil från Motala, för att växla in sina mynt.
– Det var inte ens aktuellt.
– Mynt ses bara som skrammel och skrot i dag, känns det som. Man kan förstå att butikerna kanske inte vill att man kommer med massa enkronor och betalar, men det är ju ett betalningsmedel som vilket annat. Varför skulle de annars komma ut med nya mynt, säger Tomas.