Han utsågs av sina elever till "Årets lärare"

Adam Franzén är "Årets lärare" i Motala kommun 2021 enligt stiftelsen Lärargalan. Därmed kandiderar han nu också till det nationella priset med samma titel.

Adam Franzén, högstadielärare på Skolgårda skola är "Årets lärare" i Motala 2021.

Adam Franzén, högstadielärare på Skolgårda skola är "Årets lärare" i Motala 2021.

Foto: Henrik Gedda

Motala2021-11-08 16:15

Det är elever som uppmanas att nominera sina favoritlärare. Exakt vem eller vilka de är i Adams Franzén fall vet han inte och han har heller inte hört något glunkas om det här på förhand. Men han är inte desto mindre stolt och hedrad.

– Nomineringstiden var tydligen under förra året, då hade jag bara nior och de är ju inte längre kvar på skolan. Men att ens elever ger sig tid att söka upp att det här priset finns och sedan skriver en motivering ... Ja, ett finare erkännande går ju inte att få. Då känns det verkligen att man gör skillnad, säger han.

Adam Franzén är 47 år och jobbar som lärare i samhällsorienterande ämnen på Skolgårda skolas högstadium. Viss del av tjänsten fungerar han också som specialpedagog. I den senare rollen en resurs där elever har särskilda svårigheter och behov.

Lärargalan fastnade för hans förra elevers motivering, vilken bland annat löd: "Han (---) pushar oss till att hjälpa varandra. Han använder humor i sin undervisning för att få alla på bra humör och att gilla att lära".

undefined
Adam Franzéns motto som lärare är att skapa vad han kallar "en tillitsfull relation" till eleverna.

Adam Franzéns eget motto är att skapa vad han kallar "en tillitsfull relation" till eleverna. I synnerhet i rollen som specialpedagog:

– Det gäller att ta sig tid, att lyssna på elevens historia och att bygga vidare på den. Genom att knyta elevens kreativitet och intressen till ämnet går det att visa att kunskaper är viktiga och meningsfulla. Det gäller också att ställa frågorna "var vill du befinna dig i en framtid och vad kan vi göra för att du ska nå dit?"

Adam Franzén stortrivs på Skolgårda skola och med en rektor, Annelie Linnér, som ger honom stor frihet som lärare och samtidigt tror på det han gör.  

Vad skulle du vilja förändra inom skolan?

– All dokumentation tar mycket tid, och ibland upplever jag att vi även gör dubbelkommandon. Jag kan också tycka att de teoretiska kunskapskraven är väl högt ställda, det passar inte alla. Praktiska färdigheter ska också värderas. Annars blir det ingen "skola för alla". Om vi ska fostra goda samhällsmedborgare måste vi också ha ett samhälle där vi utbildas för olika roller. Några ska inte behöva gå och känna sig misslyckade.

Stiftelsen Lärargalan, med Lärarnas Riksförbund som en samarbetspartner, presenterar "Årets lärare" i flera kategorier under den tv-sända "Lärargalan" i Sjuan den 10 november. Programledare är Mark Levengood och stiftelsens grundare Beata Kull.  

Karta: Skolgårda skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!