Gruvföretaget har inga aktuella arbetsplaner i området

Företaget Rolling Road Exploration menar att man är långt ifrån att börja arbeta i området – än är det osäkert vad man tänker göra med tillståndet.

Sam Walding, prospekteringschef på Rolling Road Exploration Sweden, säger att man inte har planerat för vad man kommer göra med området.

Sam Walding, prospekteringschef på Rolling Road Exploration Sweden, säger att man inte har planerat för vad man kommer göra med området.

Foto: Sofia Axelsson/Privat

Motala2020-05-27 18:00

I ansökan till Bergsstaten har Rolling Road Exploration Sweden AB ansökt om att få leta efter kobolt, guld, silver, koppar, zink, bly, nickel, rutenium, rodium, osmium, iridium, platina och palladium.

– Det har rapporterats ganska nyligen från SGU, Sveriges geologiska undersökning, att det troligtvis skulle finnas ämnen i det här området som vi kunde vara intresserade av, så vi ville titta på det, säger Sam Walding, prospekteringschef.

Så ni vet inte vad som finns i marken?

– Nej, inte direkt. Det är väldigt vaga rapporter om att det kan finnas mineraler där, säger han.

Sam berättar också att undersökningstillståndet är baserat på kompetens och tidigare erfarenheter inom företaget.

– Sedan kan det vara så att vi inte gör någonting i området. Eller att man arbetar lite med området men inte hittar något av intresse, eller att det kommer dröja innan vi kommer dit, säger Walding.

Under 2019 kom totalt 130 undersökningstillstånd in till Bergsstaten och motsvarande fyra ansökningar för bearbetningskoncessioner, som betyder att man får tillstånd om att bryta och bearbeta mineraler som hittats. 

– Man kan överklaga undersökningstillståndet, men om man inte har någon bra anledning så kommer det inte godkännas, för det är bara en licens. Det ger oss inte rätten till att gräva i marken. När det kommer till att faktiskt utföra något arbete så måste vi ansöka om att få göra undersökningsarbete med en detaljerad arbetsplan. Var vi vill göra arbetet, vilken tid och vad det kan leda till för konsekvenser.

Förstår ni att markägarna känner sig oroliga?

– Jag förstår vissa oroligheter, men det är inte ovanligt att det finns undersökningstillstånd på flera områden i Sverige. Det är ett känt gruvland. Alla de här regleringarna och reglerna är väldigt tydliga och öppna när det gäller gruvkoder. Jag tror något har hänt på sistone där det finns organisationer som är emot gruvbrytning och vrider och vänder på koderna och säger att de är otydliga, vilket jag inte tycker att de är, säger Sam Walding.

Har ni planer nu på hur ni ska gå tillväga?

– Nej det har vi inte. Om vi gör något framöver så kommer markägarna få veta det och vi skicka ut arbetsplanen för dem att skriva på. Men om de inte vill det så kan de överklaga. Vi kommer inte bara dyka upp en dag och börja arbeta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!