Bostadsområden som Södra Freberga och Smedsby är två av de områden som ligger i gränslandet när det gäller att få skolskjuts till de mer centralt belägna skolorna.
– Det är vårdnadshavarens ansvar att barnen kommer till och från skolan om man inte har skolskjuts. Vi har avståndsregler beroende på ålder och det är inga särskilda regler som kommunen har utan de är synkade över hela Sverige, säger Nicklas Rudberg (S).
Rudberg förklarar även att om skolvägen skulle anses farlig erbjuds elever skjuts utan ansökan.
– Den upplevda otryggheten, som att det är mörkt den vägen man ska gå, är inte ett skäl i sig till att få skolskjuts.
Föräldern som vi har pratat med har upplevt att kommunen inte kunnat garantera en plogad väg vintertid. Hur är det egentligen?– Jag har inte hört att den vägen skulle vara osäker. Jag förutsätter att samtliga cykelbanor till skolorna plogas, oavsett var de är. Om de inte skulle göra det och barnen tvingas ta en annan väg kan man söka om skolskjuts vid vinterförhållanden. När man gör sin ansökan om skolskjuts kan man skriva med det man oroar sig för, då varje ansökan bedöms individuellt.
Var ska man vända sig om man känner att beslutet man fått är felaktigt?– Man har alltid rätt att överklaga våra beslut. Oavsett var vi skulle sätta avståndsgränsen så skulle det alltid finnas någon som ligger under den. Gränsen måste ju gå någonstans.