Arrangörerna skriver så här i ett Facebook-inlägg:
"Oktoberfesten, och faktiskt en hel Halloweenweekend, tvingas att ställas in".
Evenemanget planerades att bli det största hittills på Stora torget.
"Vår förhoppning var att förlänga festligheterna ytterligare en helg för att hinna med en sprakande Halloweenweekend för gymnasieungdomar ena dagen (drogfritt), artonåringar andra dagen och de lite äldre tredje dagen – alltså totalt fem kvällar inom loppet av nio dagar".
Planerna gick i stöpet efter att kommunen fastslagit att det skulle krävas ett automatiskt utrymningslarm i tältet. Kostnaden skulle bli 50 000 kronor och enligt arrangörerna skulle larmet inte fylla någon funktion i ett tält.
Josef Soner, som ligger bakom arrangemanget, säger så här om situationen:
– Det är paragrafrytteri, enligt mig. Jag tycker att det är löjligt. Självklart ska lagarna följas, men det ska också finnas rimliga krav. Det är ju inte första gången vi arrangerar ett sånt här arrangemang och det har ju aldrig funnits några problem tidigare.
Festfixarna har deklarerat att man flyttar fokus till andra städer på obestämd framtid.
– Tanken var att vi skulle lägga av redan i somras. Det går inte att jobba under dessa premisser. Jag har hållit på med det här i 35 år och nu har jag tröttnat, säger Josef Soner och fortsätter:
– Först och främst ska jag sälja av alla enheter. Nöjeslivet i stan håller ju på att dö ut. Det finns inga människor som vill gå ut. Det är ju bara närmast sörjande som ger sig ut på lönehelgerna
Anders Sigfridsson, verksamhetschef på räddningstjänsten, säger att beslutet har tagits i samverkan med centrala myndigheter.
– Det har gjorts en bedömning där vi anser att åtgärden är möjlig att göra. Dessutom tycker vi att kostnaden är skälig utifrån det höga antalet personer som skulle vistats där.
Ställer ni samma krav på andra arrangörer som vill slå upp stora tält i kommunen?– Mina handläggare har jämfört med hur det ser ut i andra kommuner och vi följer riktlinjerna som finns. Jag kan inte komma på om vi haft några liknande fall, men vi gör aldrig någon skillnad på arrangörer.
Marianne Walther (S), plan- och miljönämndens ordförande, tycker att situationen är olycklig.
– Självklart vill vi vara tillmötesgående, men förutsättningarna för arrangemanget har ju förändrats och då krävs andra säkerhetsredskap. Det är olyckligt att vi inte kommit fram till någon lösning, säger hon.