Regionstyrelsens ordförande Mats Johansson (S) tycker att uppgörelsen samtidigt markerar regionens ambition att behålla Motala lasarett som ett länssjukhus.
– Vi kommer nu att investera i köket och med tioårsavtalet når vi långsiktighet och stabilitet, säger han.
Bland annat behöver ytorna förtätas för att få rutinerna att flyta bättre. I dag är köket fördelat över två plan.
Motala kommun har hyrt lasarettsköket sedan början av 2000-talet. För några år sedan började man dock planera för att skaffa ett eget centralkök för äldreomsorgens portioner. Detta genom att bygga ett nytt storkök i Skolgårda skola. Men när det visade sig bli cirka 20 miljoner dyrare än beräknat valde man att stanna på lasarettet.
– Det blir den bästa lösningen, för kommunen och kunderna. Det är en väldigt bra verksamhet som bedrivs här. Köket har ju vunnit pris för bästa lasarettsmat i länet, säger kommunalrådet Camilla Egberth (S).
En annan poäng med att vara kvar, menar kommunen, är lasarettets reservkraftssystem. Därmed klaras matleveranserna även i kristid.
Under den nya avtalsperioden – träder i kraft nästa år – ska Motala kommun själv och via lasarettsköket börjat laga de portioner kyld mat som nu hämtas från Sala. Dock kommer tillagningen av skol- och förskolematen att utlokaliseras till skolornas kök.
Sammantaget minskar dagsproduktionen på lasarettet från cirka 2 500 måltider idag till runt 1 500. Vilket så småningom resulterar i rockader bland Motala kommuns kökspersonal.