Motala Biologiska förening arrangerade under söndagen en kurs i färgning med svampar.
För att kursdeltagarna skulle hinna få ta del av färgprocessen hade garn och färgbad förberetts. Färgning med tre olika svampar i glasburkar fick samsas i ett vattenbad i en stor kastrull.
– Den röda färgen är blodspindling, säger Gunilla.
Blodspindling letas upp i svampboken. Här funkar det inte med en vanlig svampbok över matsvampar. Spindlingar går bra att färga med, men man ska inte blanda dem ihop med matsvamp när man är ute i skogen och plockar eftersom många av spindlingarna är giftiga.
Nästa färgbad innehåller grovticka.
– Om man har järn i får man en grön färg, säger hon.
Tredje badet, med sotticka, ska ge garnet en brun färg.
Vill man färga med svampar ska man välja animaliska fibrer. Ylle och silke går bra att färga.
För att få flera nyanser kan man beta garnet. Man kan tillexempel förbehandla det med alun. Järnsulfat kan också användas, men då i slutet av färgningstiden. Det ger gröna eller mörkare nyanser.
Att färga garn med svampar är en ganska modern företeelse till skillnad från färgning med andra växter som funnits väldigt länge.
– Att färga med svampar började man med på 1970-talet.
Det finns väldigt få böcker om färgning med svampar. Det finns inga nya böcker så vill man läsa några så är det antikvariat eller biblioteket som gäller. I
nga-Britta Andersson, Eva-Britt Kemmer och Britt-Mari Pettersson tvättar garn och gör en egen ring med färgprover när färgningen var klar.