Bildäcksgungor och gamla plastleksaker. På förskolan finns mycket som kan vara giftigt. Nu tar miljöministern upp kampen mot kemikalierna.
Miljöminister Lena Ek (C) är på resa genom landet. En av hennes stora frågor handlar om att skapa giftfria miljöer och hennes fokus ligger främst på förskolor eftersom barn är särskilt känsliga för kemikalier. Och exponeringen av farliga ämnen är större än vad många tror, menar ministern.
– I gamla golvmattor i plast finns mjukgörare som kan vara hormonstörande och i gamla, mjuka plastleksaker finns många gånger cancerframkallande ämnen. Likadant är det i äldre pärlplattor och man ska inte värma mat i mjuka plastkärl av samma skäl. En annan sak att åtgärda är gamla bildäck som ofta används till gungor, men som innehåller mycket farliga ämnen, säger hon.
Men kemikaliefrågan är prioriterad förklarar ministern. Kemikalieinspektionen har på regeringens uppdrag tagit fram riktlinjer och en ny kemikalieproposition är på gång. Dessutom lovar Lena Ek att sätta större press på EU för att få dem att skräpa sina regler.
– Sedan hoppas vi att kommunerna ska ta tag i frågan. Jag önskar att alla landets kommuner skulle ha en strategi för hur man ska ställa krav vid upphandlingar och göra en inventering av hur det ser ut med kemikalierna på förskolorna. När kartläggningen är klar gäller det att börja byta ut farliga material, säger hon.
Marie Stråhlin är förskole-chef i Nykyrka. Hon berättar att de har ett stort fokus på miljön och har jobbat hårt med att lära barnen om bland annat återvinning, men just kemikalier har man inte tänkt så mycket på ännu.
– Jag tror att det finns en stor okunskap, vi har inte koll på allting och är inga experter. Vi handlar utifrån kommunens avtal och vilka krav som inköpsenheten ställt. Men visst handlar det i slutänden också om vad vi efterfrågar, säger hon.
Och miljöministern har förståelse för personalens situation.
– Ni är förskollärare, inte kemister. Därför tycker jag att det är viktigt att politikerna bestämmer att man ska ta fram en lista med ämnen som inte får användas och ger order till inköpsenheten att följa de riktlinjerna, säger Lena Ek.
Även föräldrar och andra konsumenter har ett ansvar när det gäller kemikalier i varor till barn, menar ministern.
– När man handlar saker till barn kan man fråga i affären och skapa ett konsumenttryck på tillverkarna, säger hon.
Gifter på barnens förskolor
Bildäcksgungor, plastleksaker och skumgummimadrasser. Barn på förskolor kan komma i kontakt med giftiga ämnen på flera sätt. Nu kräver (C) bättre kontroll
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!