Gamla östgötska elittränaren nomineras till mångfaldspris

Patrik Johansson har engagerat sig i idrottsrörelsen i hela sitt vuxna liv. När han var yngre tränade han innebandylag på elitnivå. Nu jobbar han för RF Sisu Östergötland i Motala med att samordna idrottsaktiviteter. "Jag brinner för att se alla", säger han.

Patrik Johansson är idrottskonsulent på idrottsförbundet RF Sisu Östergötland i Motala. Han har särskilt fokus på så kallade idrottssvaga områden, och på att få fler barn och vuxna att engagera sig i föreningsidrotten där.

Patrik Johansson är idrottskonsulent på idrottsförbundet RF Sisu Östergötland i Motala. Han har särskilt fokus på så kallade idrottssvaga områden, och på att få fler barn och vuxna att engagera sig i föreningsidrotten där.

Foto: Jan Novotny

Motala2024-05-15 14:00

– Jätteroligt och överväldigande!

Så kommentar Patrik Johansson sin nominering till Tillsammanspriset. Priset ska tilldelas en aktör som främjat integration och mångfald i Linköping med omnejd, och delas ut av Corren och organisationen Fin dag.

I Motala är Patrik något av spindeln i nätet när det kommer till att samordna olika frivilliginsatser. Ett exempel är den så kallade Sommarklubben, där barn och unga under flera sommarveckor har möjlighet att umgås och testa på en mängd olika idrotter – helt kostnadsfritt.

undefined
Patrik Johansson berättar att RF Sisu arbetar aktivt med att få fler till tjejer att idrotta. På aktiviteter som organisationen ordnar är runt 45 procent av deltagarna tjejer. En långt större andel än i föreningsidrotten i stort, menar han.

– Vi stärker ju människan och motverkar utanförskapet.

Just att det är gratis ser han som en viktig del i att få fler personer som annars saknat resurser för att delta att vara med. Ännu viktigare för att värva de här människorna till idrottsrörelsen är närvaron av föreningar i socialt mer utsatta områden, menar han.

– Det är den största tröskeln.

Patrik har varit anställd av RF Sisu sedan 2012, men har sedan 90-talet haft olika jobb som gått ut på att just främja idrottandet i områden där man annars inte idrottar lika mycket. Även om han själv tränat innebandylag i Stockholm på elitnivå, så är det numera den breda idrotten som hjärtat slår för.

– Jag brinner för att se alla tror jag. Att alla ska få möjlighet och vara med och idrotta.

Och det är inte bara barnen som får delta som gynnas av verksamheten, enligt Patrik. För att hålla i de olika aktiviteterna exempelvis i Sommarklubben behövs ledare. Från RF Sisu försöker man ofta hitta dessa bland lokala ungdomar, och på så sätt se till att de får ett sommarjobb och ett sammanhang inom föreningslivet.

– Sen kanske de flyttar och så, men jag tänker att när de får sina barn, då är det naturligt för dem att bli idrottsledare.

undefined
"Vi har inte förklarat färdigt hur vårt föreningsliv fungerar", säger Patrik Johansson om vad man behöver göra för att få fler med invandrarbakgrund att söka sig till föreningsidrotten.

Dessutom berättar Patrik att RF Sisu tagit emot flera personer på språkpraktik, och som senare kunnat gå till ett vanligt jobb.

– Det blir positivt, de känner att "jag behövs", säger han.

– Den delen tror jag väldigt mycket på.

När han får önska sig något från resten av samhället för att främja integration nämner han näringslivets engagemang.

– De gör mycket med arbete och så, men kanske även stötta föreningslivet. Om vi vill att alla ska få vara med kanske vi ska lägga den sponsring och de resurser som näringslivet har mot öppna aktiviteter och lägre medlemsavgifter.

– Våga vara med!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!