Gamla Motalabor avslöjar europeiskt ursprung

8000 år gamla Motalaskelett har spelat en viktig roll i kartläggningen av européernas genetiska ursprung.

Arkivbild: Skelettet på bilden har inget samband med kvarlevorna från Motala.

Arkivbild: Skelettet på bilden har inget samband med kvarlevorna från Motala.

Foto: Lefteris Pitarakis

Motala2014-09-18 18:30

Tillsammans med andra fyndigheter och genetiskt material från fler än 2000 levande människor har dessa gamla Motalabor bevisat att alla européer härstammar från en blandning av jägare, bönder från Mellanöstern och östliga folkslag besläktade med Amerikas urbefolkning.

Forskare har tidigare antagit att Europa befolkades i två vågor, men vi kan nu lägga en tredje våg till dessa. En ny pusselbit har lagts till bilden, nämligen släktskapet mellan de europeiska folken och den amerikanska ursprungsbefolkningen.

Studien är genomförd av forskare vid Eberhard Karls-universitetet i Tübingen i Tyskland i samarbete med forskare vid institutionen för arkeologi och antikens historia vid Stockholms universitet. De har genom ett brett material, bland annat från en 8000 år gammal begravningsplats i Motala, kunnat göra denna genetiska koppling.

Den första vågen av invandrare till Europa kom för mer än 40000 år sedan i form av jägare och samlare. När jordbruket spred sig genom Mellanöstern kom en andra våg av jordbrukande folkslag till Europa. Den tredje komponenten i européernas DNA kommer från folkslag som invandrat via Euroasiens stäppmarker för mindre är 7000 år sedan.

Denna tredje grupp hade sina anfäder i Sibirien och bildar en genetisk länk till de folkslag som kom att bosätta sig i Amerika. Efter denna invandring har befolkningen i Europa enligt forskarna som utfört studien, varit relativt statisk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!