Fyra inom socialförvaltningen avstängda från jobbet

Fyra anställda inom socialförvaltningen i Motala har stängts av från jobbet.
Orsak: De ska ha sökt och läst i ärenden utan att ha rätt till det.
– Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger kommunens socialdirektör.

Fyra anställda inom socialförvaltningen i Motala utreds för otillåtna slagningar. Personalen är just nu avstängd.

Fyra anställda inom socialförvaltningen i Motala utreds för otillåtna slagningar. Personalen är just nu avstängd.

Foto: Mostphotos

Motala2025-03-02 07:00

Personalen är avstängd med lön i väntan på utredning. Under tiden får de inte besöka arbetsplatsen alls, men måste vara tillgängliga för möten med arbetsgivaren med kort varsel.

Beslutet togs efter att Motala kommun fått veta att medarbetarna ska ha gjort slagningar och läst information i ärenden som de inte haft anledning att titta i. Det ska enligt arbetsgivaren ha hänt "vid upprepade tillfällen".

– Det handlar om att man har tagit del av uppgifter i våra system som man inte har rätt att ta del av. Att man söker på individer utan att behöva det i tjänsten, säger socialdirektör Pernilla Thunander.

Just nu vill hon inte berätta vad de fyra jobbar med, mer än att de är anställda inom socialförvaltningen. 

– Vi har fått information men det är väldigt tidigt så jag kan inte säga så mycket för tillfället. Det vi vet är att det är en grupp som har blivit avstängd under utredning, säger Karin Jonsson på Vision Motala-Vadstena, ett av de berörda fackförbunden.

Upptäckten gjordes kort innan personalen stängdes av förra veckan. Kommunen har startat en utredning för att få svar på en rad frågor, bland annat hur länge det ska ha gjorts otillåtna slagningar och hur många personer som kan ha drabbats. Enligt socialdirektören klassas det som misstänkt dataintrång men någon polisanmälan är inte gjord.

– Vi har inte gått vidare än utan vi har en pågående utredning och ser till att den processen har sin gilla gång, säger Pernilla Thunander.

Avstängningen gäller två veckor till att börja med. Sedan görs en bedömning om den behöver förlängas eller inte.

Pernilla Thunander betonar att sekretesslagen har hårda regler om hur information får hanteras för att skydda att känsliga uppgifter inte sprids eller missbrukas.

– När man har den här typen av tjänst och utbildningsbakgrund då är man fullt medveten om sekretesslagstiftningen och vad som gäller. Man vet precis vad man får och inte får göra.

Hur påverkar det här förtroendet för verksamheten?

– Det absolut viktigaste för oss är att se till att vi har insatser som är rättssäkra och följer den lagstiftning som vi har. Det är därför vi ser väldigt allvarligt på när det inträffar den här typen av incidenter. Det är också därför vi agerar, säger Pernilla Thunander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!