Det är förbjudet att dricka alkohol i Stadsparken, enligt kommunens allmänna lokala ordningsföreskrifter.
Ändå dricks det i grönområdet, vilket har fått människor att reagera.
En närboende uppger att platsen har blivit lite av en samlingspunkt för missbrukare och att känslan är att "ingen gör någonting":
– Jag har ringt till polisen flera gånger men de har inte tid att komma.
Både boende och besökare blir störda av skrik och gap, menar hon. Barnfamiljer undviker att gå förbi det högljudda sällskapet och parken kan ibland kännas otrygg.
– De stör inte mig personligen, men jag ser ju hur det påverkar andra.
Samtidigt är frågan större än så, menar hon.
– Dels får de dricka alkohol där ingen annan får det. Varför sätter man upp regler om ingen kan se till att de efterföljs?
– Dels är det människor med missbruksproblem. Jag tror att det lönar sig att störa dem, hälla ut spriten. Kanske hjälper man dem genom att se att de faktiskt har problem.
Polisen känner till situationen i Stadsparken och har fått upprepade samtal om fyllerister under sommaren. Det uppger Peter Ström hos Motalapolisen.
– Folk känner sig ofredade och blir störda av skrik och gap.
Vad gör ni åt det?
– Vi kontrollerar dem i mån av tid, men har begränsade resurser under sommaren.
Är det okej för vissa att dricka alkohol i Stadsparken?
– Reglerna gäller alla, men alla kan inte bli rapporterade i alla lägen. Jag vet att det har skrivits flera ordningsförelägganden gällande förtäring av alkohol på allmän plats under sommaren.
Var ska de vara då?
– Vi har gett dem Gästisparken, för där har vi bedömt att de stör minst. Det vet de om. Men märker man att den övervakande myndigheten inte finns närvarande så utnyttjar ju vissa situationen, tyvärr.
Även på Motala kommun är man medveten om läget.
– Vi vet att polisen har det tufft men det är klart att de lokala ordningsföreskrifterna ska efterföljas, säger Jimmy Szigeti, biträdande kommunchef.
Han fortsätter:
– Det är ledsamt att det inte går att få ordning på situationen. Det är inte bra för Motala kommun och ger ingen bra bild av stadsparksmiljön.
Förhoppningen är att kunna lösa problemet framöver.
– Vi har en ständig dialog med polisen och det här är en fråga som vi får lyfta i vårt brottsförebyggande råd till hösten, säger Jimmy Szigeti.